Krehké vrecúška
Pečivo so slanou náplňou má dávnu tradíciu v mnohých krajinách. Veľmi chutné sú vrecká z krehkého cesta plnené rozličnými slanými zmesami. Múka by mala mať čo najvyšší obsah lepku, vhodná je aj múka na pizzu. Pred spracovaním treba cesto vychladiť, minimálne polhodinu.
Potieranie vajcom
Lístkové cesto pred pečením vždy potrieme rozhabarkovaným vajcom, ktoré pripravíme tak, že vidličkou alebo metličkou mierne rozšľaháme celé vajce a žĺtok, alebo vo vode rozmiešame žĺtok s lyžicou smotany. Potierame iba vrch cesta, nikdy nie boky.
Pomocník ocot
Slané krehké cesto sa nebude drobiť, ak doň pridáme niekoľko kvapiek octu. A ak nám chýba pri pečení prášok do pečiva, hravo ho nahradí rum. Približne 3–4 lyžice alkoholu zodpovedajú jednému vrecúšku prášku. Zamrazené pečivo rozmrazujeme v mikrovlnnej rúre zabalené v mikroténovom vrecku, inak stvrdne.
Správne čistenie foriem
Formu na pečenie opláchneme hneď po použití teplou vodou s čistiacim prostriedkom alebo ju najprv odmočíme. Nedávame ju do umývačky, časom by sa poškodila povrchová úprava, ktorá zabraňuje pripekaniu. Úplne neprijateľné je mechanické čistenie.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu slaného pečiva
Maslo
Tradičný základ pečenia – maslo – často nahradzujeme. Naše babičky časť masla dopĺňali masťou, dnes je na trhu bohatá ponuka rastlinných tukov.
Ostrôžka
Užitočný pomocník v domácnosti pri príprave pečených vianočných pochúťok, dnes sa vyrábajú najmä antikorové ostrôžky s plastovou rukoväťou.
Niva
Lacnejší súrodenec slávneho francúzskeho rokfortu. Tak ako typická pleseň ani mierne hnedasté zafarbenie syra neovplyvňuje jeho zdravotnú neškodnosť.
Prášok do pečiva
Táto dôležitá súčasť vianočného pečenia obsahuje vínny kameň ako regulátor kyslosti, jedlú sódu ako kypriacu látku a kukuričný škrob.
Rasca
Okrem toho, že vynikajúco dopĺňa chuť pečených slaných pochúťok, je to zdravé korenie – uľahčuje trávenie, uvoľňuje žalúdočné a črevné kŕče a pomáha pri nadúvaní.