Z prípravy slaných vianočných pochúťok

Ponúkame niekoľko trikov, aby vaše slané vianočné pečivo bolo dlho krehké a chutné.

22.12.2013 13:30
slané pečivo, Vianoce, pečenie Foto:
Slané krehké cesto sa nebude drobiť, ak doň pridáme niekoľko kvapiek octu.
debata

Krehké vrecúška

Pečivo so slanou náplňou má dávnu tradíciu v mnohých krajinách. Veľmi chutné sú vrecká z krehkého cesta plnené rozličnými slanými zmesami. Múka by mala mať čo najvyšší obsah lepku, vhodná je aj múka na pizzu. Pred spracovaním treba cesto vychladiť, minimálne polhodinu.

Potieranie vajcom

Lístkové cesto pred pečením vždy potrieme rozhabarkovaným vajcom, ktoré pripravíme tak, že vidličkou alebo metličkou mierne rozšľaháme celé vajce a žĺtok, alebo vo vode rozmiešame žĺtok s lyžicou smotany. Potierame iba vrch cesta, nikdy nie boky.

Pomocník ocot

Slané krehké cesto sa nebude drobiť, ak doň pridáme niekoľko kvapiek octu. A ak nám chýba pri pečení prášok do pečiva, hravo ho nahradí rum. Približne 3–4 lyžice alkoholu zodpovedajú jednému vrecúšku prášku. Zamrazené pečivo rozmrazujeme v mikrovlnnej rúre zabalené v mikroténovom vrecku, inak stvrdne.

Správne čistenie foriem

Formu na pečenie opláchneme hneď po použití teplou vodou s čistiacim prostriedkom alebo ju najprv odmočíme. Nedávame ju do umývačky, časom by sa poškodila povrchová úprava, ktorá zabraňuje pripekaniu. Úplne neprijateľné je mechanické čistenie.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu slaného pečiva

Maslo
Tradičný základ pečenia – maslo – často nahradzujeme. Naše babičky časť masla dopĺňali masťou, dnes je na trhu bohatá ponuka rastlinných tukov.

Ostrôžka
Užitočný pomocník v domácnosti pri príprave pečených vianočných pochúťok, dnes sa vyrábajú najmä antikorové ostrôžky s plastovou rukoväťou.

Niva
Lacnejší súrodenec slávneho francúzskeho rokfortu. Tak ako typická pleseň ani mierne hnedasté zafarbenie syra neovplyvňuje jeho zdravotnú neškodnosť.

Prášok do pečiva
Táto dôležitá súčasť vianočného pečenia obsahuje vínny kameň ako regulátor kyslosti, jedlú sódu ako kypriacu látku a kukuričný škrob.

Rasca
Okrem toho, že vynikajúco dopĺňa chuť pečených slaných pochúťok, je to zdravé korenie – uľahčuje trávenie, uvoľňuje žalúdočné a črevné kŕče a pomáha pri nadúvaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #Vianoce #slané pečivo

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...