Poloha v rúre
Dôležité pri pečení múčnikov je ich umiestnenie v rúre. V elektrickej a plynovej rúre dávame plech na strednú drážku. Pri teplovzdušnej rúre môžeme využiť spodnú, strednú i vrchnú drážku naraz. Ak chceme predísť popraskaniu cukroviniek pri pečení, môžeme do rúry vložiť menší hrniec s vodou.
Sneh si žiada rozvahu
Bielky na sneh musia byť pred použitím vždy vychladené. Všetky suroviny do bielkového snehu zašľaháme opatrne až úplne nakoniec. Niektoré druhy cesta, napríklad linecké či cesto na vanilkové rožteky, môžeme zmraziť do zásoby (buď surové, alebo upečené).
Cesto musí odpočívať
Hotové vypracované cesto musí odpočívať, pred ďalším použitím ho najmenej na pol hodiny uložíme do chladničky. Čím dlhšie cesto odpočíva, tým je pečivo chutnejšie a lepšie drží tvar. Ak sa dá, pripravíme cesto deň vopred, perníkové cesto by malo „oddychovať“ až tri dni.
Do tieňa a chladu
Všetky vianočné cukrovinky, rezy či torty treba uskladniť na tienistom a chladnom mieste, kde však teplota neklesá pod bod mrazu. Perníkové a linecké cesto vyžadujú vyššiu vzdušnú vlhkosť, nepečené sladkosti majú byť, naopak, uložené v suchom prostredí, aby nechytili pleseň.
Vareškov tip: Kokosové božteky
Najprv ušľaháme tuhý sneh z troch bielkov so soľou, pridáme 75 g krupicového cukru, citrónovú šťavu a šľaháme, až kým sa cukor rozpustí, 75 g práškového cukru premiešame s kokosovými vločkami a po častiach vmiešame do snehu. Pomocou zdobiaceho vrecka tvarujeme na plechu božteky, ktoré dáme vysušiť do rúry.