Vzácna vanilka ako liek

Vanilka je po šafrane druhým najdrahším korením na svete.

11.12.2013 11:00
vanilka, korenie, dezert Foto:
Vanilka sa hodí do všetkých sladkostí a sladkých pokrmov.
debata

Staré aztécke príslovie hovorí, že čo chutí, musí aj liečiť. To platí aj o vanilke: pomáha povzbudiť srdcovú činnosť a pôsobí najmä ako prírodné antidepresívum, dokáže náš mozog stimulovať tak, že navodí pocit uvoľnenia, dokonca pôsobí ako afrodiziakum.

Umelá je len umelá

Najdôležitejšou látkou, ktorú plody vanilky obsahujú, je aromatický aldehyd vanilín, ktorý spôsobuje príjemnú vôňu a sladkú chuť vanilky. Kvôli vysokej cene sa vyrába aj synteticky, ale oproti prírodnému je syntetický vanilín menej lahodný a má ostrejšiu chuť.

Struk nevyhadzujte

Vanilka sa hodí do všetkých sladkostí a sladkých pokrmov. Keď v kuchyni spotrebujete obsah vanilkového struku, struk nevyhadzujte, uzavrite ho do nádoby a zasypte práškovým alebo kryštálovým cukrom. O dva týždne máte vynikajúci vanilkový cukor, lepší ako z obchodu.

Tip lenivého labužníka

Ananás z konzervy nakrájame na kúsky, vložíme do hrnca, pridáme ananásovú šťavu, biele víno, vanilkový cukor, pohár studenej vody, všetko uvedieme k bodu varu, stiahneme z ohňa, dolejeme višňovicou alebo marhuľovicou a máme vynikajúci nápoj.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dezert #liek #vanilka #korenie

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....

+ Naštudujte si svoje možnosti a začnite sa podľa nich správať.
Mali by ste si uvedomiť, čo ste dokázali a nebyť...