Čriepky z priebehu zabíjačky

Náročná príprava tradičných domácich dobrôt a špecialít si vyžaduje netradičné suroviny.

07.12.2013 11:00
zabíjačka, jaternice, špeciality Foto:
Na prípravu rôznych zabíjačkových špecialít sa používajú rôzne vnútornosti.
debata (1)

Dostatok žemlí a špajlí

Niekoľko dní pred zabíjačkou si okrem iného pripravíme žemle do jaterníc, aby trochu uschli. Na uzavretie jaterníc treba zabezpečiť dostatok špajlí, ktoré na jednom konci zrežeme do špičky. Takisto si treba pripraviť bravčová črevá a mechúr, prípadne papierové črevá na tlačenku a ďalšie výrobky.

Čistenie čriev

Prírodné črevá zo zabitého prasaťa v deň zabíjačky odrežeme a oddelíme od seba hrubé a tenké črevo. Obsah vytlačíme a vyhodíme do odpadu. Vyprázdnené črevo prepláchneme miernym prúdom vody, najlepšie hadicou, potom ho „zderieme“ dreveným nožom, poriadne preperieme a naložíme do soli s cibuľou kvôli dezinfekcii.

Vareškov tip: Krvavá polievka

Polovicu hlavy varíme pol hodiny vo vode, pridáme nakrájané vnútornosti, krúpy, olúpanú cibuľu s klinčekom, celé korenie, soľ a všetko uvaríme domäkka. Polievku precedíme, mäso oberieme od kostí, všetko nakrájame na kúsky, vrátime do polievky, vmiešame rozšľahanú krv a dochutíme cesnakom, majoránom a zázvorom.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu zabíjačkových špecialít

Bravčové vnútornosti
Používajú sa na prípravu rôznych zabíjačkových špecialít: napríklad jaterníc, tlačenky, huspeniny alebo ich upravujeme ako obar.

Kotlík
Dôležitá súčasť dedinskej zabíjačky, tradičný na drevené palivo, dnes dostať kotlíky s pozinkovaným povrchom, šamotovým ohniskom, s roštom a komínom.

Črevá
Používajú sa na prípravu zabíjačkových pochúťok – tenké črevo na jaternice, klobásy či salámu, žalúdok a slepé črevo na tlačenku, hrubé črevo na jelítka.

Krúpy
Pridávame ich do rozličných zakáľačkových výrobkov kvôli zjemneniu a zladeniu chutí, deň pred zabíjačkou ich treba povariť, nesmú však zostať rozvarené.

Majorán
Majorán a iné korenie, najmä čierne a nové, rasca či klinčeky sú dôležité pre chuťovú úpravu pokrmov, pred zabíjačkou korenie pomelieme, majorán rozmrvíme.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #špeciality #zabíjačka #jaternice #vnútornosti

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...