Domáce husacie variácie

K jeseni patria husacie hody z tohto vynikajúceho šťavnatého mäsa.

24.11.2013 11:00
husacina, slovenská kuchyňa, pečená hus Foto:
Pečenú hus rozdelenú na porcie uchováme dlhšie v kameninovom hrnci zaliatu masťou.
debata

Jedinečná masť

Doma pripravená husacia masť je výbornou pochúťkou – hodí sa na chlieb či k zemiakom pečeným v šupke. Pridáva sa aj do cesta, najmä vianočka s ňou je skvelá. Masť tuhne pomaly, proces urýchlime, keď postavíme nádobu s masťou do studenej vody. Skladujeme ju v chlade.

Hus zaliata v hrnci

Pečenú hus môžeme v zime uchovať mesiac, ba aj dlhšie. Rozdelenú na porcie ju dáme do kameninového hrnca a zalejeme masťou, aby bolo mäso ponorené. Pečená hus má mať peknú chrumkavú kôrku, pri pečení ju preto polejeme naberačkou studenej vody a vypečenou šťavou.

Vareškov tip:Medailóniky z pečene

Dusenú husaciu pečeň nakrájame na plátky, z nich vykrojíme kolieska, odkrojky nakrájame na kocky, vložíme do pekáča, zalejeme rôsolom a necháme stuhnúť. Rôsol s kockami nakrájame na štvorčeky. Kolieska pečene potrieme rôsolom a medailóniky posadíme na štvorčeky z aspiku.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu husi

Husacina
Pochúťka jesenného obdobia. Husacie hody patria medzi gastronomické udalosti, vôňa husaciny a lokší sa vznáša najmä nad oblasťou Malých Karpát.

Kuchynské nožnice
Hus je taký druh hydiny, ktoré treba pri podávaní deliť mocnými nožnicami. Ideálne je, ak majú odolné čepele na náročné používanie.

Kapusta
Favoritom medzi prílohami k husacine je najmä dusená červená kapusta, jej príprave venuje dobrý kuchár rovnakú pozornosť ako samotnej príprave mäsa.

Červené víno
Nie náhodou sa tradícia husacích hodov u nás viaže na vinársku oblasť, veď hus musí „plávať“ vo víne a nejeden recept prikazuje použitie červeného vína.

Tymian
Vhodné korenie na husacinu, pôsobí protizápalovo a dezinfekčne, uľahčuje vykašliavanie hlienov, pomáha pri kŕčoch, pôsobí proti plesniam a parazitom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pečenie #husacina #husacie hody #pečená hus

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...