Jedinečná masť
Doma pripravená husacia masť je výbornou pochúťkou – hodí sa na chlieb či k zemiakom pečeným v šupke. Pridáva sa aj do cesta, najmä vianočka s ňou je skvelá. Masť tuhne pomaly, proces urýchlime, keď postavíme nádobu s masťou do studenej vody. Skladujeme ju v chlade.
Hus zaliata v hrnci
Pečenú hus môžeme v zime uchovať mesiac, ba aj dlhšie. Rozdelenú na porcie ju dáme do kameninového hrnca a zalejeme masťou, aby bolo mäso ponorené. Pečená hus má mať peknú chrumkavú kôrku, pri pečení ju preto polejeme naberačkou studenej vody a vypečenou šťavou.
Vareškov tip:Medailóniky z pečene
Dusenú husaciu pečeň nakrájame na plátky, z nich vykrojíme kolieska, odkrojky nakrájame na kocky, vložíme do pekáča, zalejeme rôsolom a necháme stuhnúť. Rôsol s kockami nakrájame na štvorčeky. Kolieska pečene potrieme rôsolom a medailóniky posadíme na štvorčeky z aspiku.
5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu husi
Husacina
Pochúťka jesenného obdobia. Husacie hody patria medzi gastronomické
udalosti, vôňa husaciny a lokší sa vznáša najmä nad oblasťou Malých
Karpát.
Kuchynské nožnice
Hus je taký druh hydiny, ktoré treba pri podávaní deliť mocnými
nožnicami. Ideálne je, ak majú odolné čepele na náročné
používanie.
Kapusta
Favoritom medzi prílohami k husacine je najmä dusená červená kapusta, jej
príprave venuje dobrý kuchár rovnakú pozornosť ako samotnej
príprave mäsa.
Červené víno
Nie náhodou sa tradícia husacích hodov u nás viaže na vinársku oblasť,
veď hus musí „plávať“ vo víne a nejeden recept prikazuje použitie
červeného vína.
Tymian
Vhodné korenie na husacinu, pôsobí protizápalovo a dezinfekčne, uľahčuje
vykašliavanie hlienov, pomáha pri kŕčoch, pôsobí proti plesniam a
parazitom.