Pred pečením celú hus tvarujeme alebo ju delíme na porcie, môžeme ju aj prešpikovať alebo plniť rozličnými plnkami. Existuje niekoľko základných, takmer klasických spôsobov prípravy husi.
Pečená hus
Pri tradičnom pečení hus najprv nasolíme zvonku aj zvnútra, posypeme rascou, podlejeme vodou a dáme piecť, podľa potreby obraciame, podlievame výpekom, mastné časti môžeme prepichnúť, lepšie ju tak zbavíme tuku.
Hus v šolete
Namočený hrach a krúpy uvaríme deň vopred, hus upečieme, rozdelíme na porcie, k urestovanej cibuli primiešame krúpy a hrach, ochutíme, zmes dáme do vymasteného pekáča, navrch položíme hus a dáme zapiecť do rúry.
Hus s jablkami
Hus zvnútra i zvonku osolíme, pridáme rascu a čierne korenie, brušnú dutinu vyplníme ošúpanými jablkami bez jadrovníkov, hus uzavrieme, najprv dusíme v rúre pod pokrievkou a potom dopečieme. Jablká pred podávaním odstránime.
Hus na mede
Mladú netučnú hus osolíme a okoreníme, krátko opečieme na masti alebo na masle, povrch potrieme medom zriedeným pomarančovou šťavou a dopečieme. Takto pripravenú hus môžeme ešte flambovať s použitím koňaku.
Hus na slanine
Postup je podobný ako pri tradičnom pečení – hus osolíme zvonku aj zvnútra, na masti pripravíme slaninový základ, pridáme vodu, vložíme hus a dáme piecť, v priebehu pečenia ju obraciame a podlievame vodou.
Hus s gaštanmi
Hus pripravíme rovnako ako pri klasickom pečení, naplníme ju však gaštanovou plnkou z uvarených gaštanov rozmixovaných na kašu, osmaženej cibule, petržlenovej vňate, smotany a majoránu a dáme piecť do rúry.