Obsahuje vitamíny A, B a E a nenasýtené mastné kyseliny. Z minerálnych látok je v ňom zastúpený draslík, fosfor, chlór, meď, vápnik, zinok a železo. Patizón je ľahko stráviteľný a má vysoký obsah vlákniny.
Prečisťuje črevá
Vzhľadom na nízky obsah sodíka sa patizón uplatňuje pri liečbe srdcových chorôb a obličkových porúch. Navyše má močopudné účinky, pomáha pri prečisťovaní čriev, posilňuje imunitu a pomáha pri celkovej regenerácii. Takisto znižuje hladinu tuku v krvi a pomáha pri ťažkostiach s pankreasom.
Rozumie si s mäsom
Dužina patizóna sa dá využiť najmä v pečených a dusených jedlách. Výborne chutí s mletým mäsom, cibuľou, cesnakom, paradajkami, kôprom, petržlenovou vňaťou, syrom, bazalkou a karí. Môže sa konzumovať aj surový alebo v rôznych nálevoch.
Tip lenivého labužníka Sto gramov surovej dužiny patizóna a 50 g eidamského syra nastrúhame na veľmi jemnom strúhadle, hmotu zmiešame s 250 g nátierkového masla a plnou hrsťou nadrobno nasekaných čerstvých byliniek a pripravenú pastu natierame na čerstvé pečivo.