Drienky sú pradávnou delikatesou

Už v starom Ríme jedli hodovníci drienky ako delikatesu na záver hostiny.

14.11.2013 12:00
drienky, vitamíny, ovocie Foto:
Vysoký podiel vitamínu C zostáva aj v tepelne spracovaných plodoch.
debata

Patria spolu s rakytníkom a šípkami k najbohatším zdrojom vitamínu C, obsahujú aj provitamín A, mnoho minerálií, aromatických látok a trieslovín. V sto gramoch dužiny je 100–300 mg vitamínu C, vysoký podiel zostáva aj v tepelne spracovaných plodoch.

Liek ôsmich chutí

V japonskej medicíne považujú drienky za plody, ktoré predlžujú život a boli súčasťou tradičného „lieku ôsmich chutí“. Aj naše prababičky vedeli, že červené sladké plody, ktoré dozrievajú na kríkoch na jeseň, sú všeliekom na žalúdočné ťažkosti, zastavujú hnačku a znižujú horúčku.

Trúnok i mušt

Na Slovensku sa z drienok pripravuje alkoholická rarita – drienkovica. Nealkoholickou variáciou je drienkový mušt, ktorý sa pripravuje tak, že sa zmiešajú rozdrvené drienky s vodou v pomere 2 : 1, zmes sa nechá pol dňa stáť, šťava sa oddelí, pridá sa cukor a vzniknutý mušt sa sterilizuje.

Tip lenivého labužníka

Kilogram drienok zalejeme litrom konzumného liehu, necháme dva týždne lúhovať, scedíme ho, pol kila cukru zvaríme v pol litri vody, roztok zmiešame s drienkovým liehom a máme vynikajúci drienkový likér.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #ovocie #vitamíny #drienky

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...