K dobrému mäsu patrí dobré víno

Pre nejedného gurmána je víno každodennou súčasťou stolovania. Nie je tajomstvom, že ku každému druhu mäsa či iného jedla sa hodí iný druh vína.

10.11.2013 11:00
víno, mäso, harmónia Foto:
Ak zvolíme mäso a druh vína podobných vlastností, nemôžeme sa pomýliť.
debata

Ak zladíme mäso s vínom správne, zažijú naše zmysly čarovné okamihy. Napriek tomu úplne presné pravidlá kombinácie jedla a vína neexistujú. Tu je len niekoľko základných pravidiel.

Harmónia chutí

Ak zvolíme mäso a druh vína podobných vlastností, nemôžeme sa pomýliť. K ľahkému mäsu podávame ľahké biele vína, k výdatnejšiemu plnšie biele a ľahšie červené, k ťažkému mäsu ťažšie červené vína.

Harmónia farieb

Podobne je to s farebnou harmóniou mäsa a vína. Svetlé mäso – rybacie, hydinové či teľacie – a svetlé omáčky sa podávajú s bielym vínom, tmavé mäso a tmavé omáčky s červeným.

Harmónia vôní

Aj v aromatických látkach má byť harmónia. K výrazne aromatickému jedlu nemôžeme piť neutrálne víno, ktoré by sa pri tomto jedle stratilo. Víno a jedlo sa musia arómou vzájomne dopĺňať.

Harmónia postupnosti

Pri podávaní jedál s niekoľkými chodmi a vínami je dobré dodržať určité pravidlá. Biele víno patrí pred červené, suché pred sladké, ľahkým vínam dávame prednosť pred plnými a mladším pred staršími.

Harmónia s vlastným jazykom

Napriek všetkému môžete pokojne napĺňať svoje vlastné gurmánske predstavy, verte sami sebe a držte sa pravidla: Čo mi chutí – to je dobré. Každý má predsa vlastný prah citlivosti na rôzne chute.

Kde harmónia neplatí

Víno sa nehodí k mäsu okyslenému octom, zaváraninám, čokoládovým polevám ani k vajíčkam a zmrzline. Červené víno nepodávame s pokrmami nasiaknutými morskou vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #jedlo #stolovanie #harmónia

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...