Ak zladíme mäso s vínom správne, zažijú naše zmysly čarovné okamihy. Napriek tomu úplne presné pravidlá kombinácie jedla a vína neexistujú. Tu je len niekoľko základných pravidiel.
Harmónia chutí
Ak zvolíme mäso a druh vína podobných vlastností, nemôžeme sa pomýliť. K ľahkému mäsu podávame ľahké biele vína, k výdatnejšiemu plnšie biele a ľahšie červené, k ťažkému mäsu ťažšie červené vína.
Harmónia farieb
Podobne je to s farebnou harmóniou mäsa a vína. Svetlé mäso – rybacie, hydinové či teľacie – a svetlé omáčky sa podávajú s bielym vínom, tmavé mäso a tmavé omáčky s červeným.
Harmónia vôní
Aj v aromatických látkach má byť harmónia. K výrazne aromatickému jedlu nemôžeme piť neutrálne víno, ktoré by sa pri tomto jedle stratilo. Víno a jedlo sa musia arómou vzájomne dopĺňať.
Harmónia postupnosti
Pri podávaní jedál s niekoľkými chodmi a vínami je dobré dodržať určité pravidlá. Biele víno patrí pred červené, suché pred sladké, ľahkým vínam dávame prednosť pred plnými a mladším pred staršími.
Harmónia s vlastným jazykom
Napriek všetkému môžete pokojne napĺňať svoje vlastné gurmánske predstavy, verte sami sebe a držte sa pravidla: Čo mi chutí – to je dobré. Každý má predsa vlastný prah citlivosti na rôzne chute.
Kde harmónia neplatí
Víno sa nehodí k mäsu okyslenému octom, zaváraninám, čokoládovým polevám ani k vajíčkam a zmrzline. Červené víno nepodávame s pokrmami nasiaknutými morskou vodou.