Pravidlá a triky pri príprave polievok

Aké triky platia pri príprave a varení polievok?

02.11.2013 10:20
shutterstock Polievky tvoria základ stravy v... Foto:
Polievky tvoria základ stravy v mnohých kuchyniach.
debata

Dochucujte na záver

Polievku solíme a koreníme opatrne, pretože dlhším skladovaním sa v nej korenie a soľ „rozležia“ a mohla by sa stať prekorenenou a presolenou. Ideálne je polievku dochutiť až krátko pred podávaním. Aby sa na krémovej polievke netvorila šupka, pridáme na povrch kúsok čerstvého masla.

Zásady zahustenia

Biele polievky zahusťujeme väčšinou zápražkou alebo múkou rozmiešanou v mlieku alebo v smotane. Ak pridávame do polievky žĺtok, polievku už nevaríme, žĺtok by sa zrazil. Ak pripravujeme vývar z mastného mäsa, necháme ho vychladnúť a stuhnutý tuk použijeme na prípravu zápražky.

Trik proti skysnutiu

Aby sa polievka do druhého dňa nepokazila, najmä aby neskysla, treba ju postaviť v nezakrytom hrnci na drôtenú podložku alebo ju podložiť na jednej strane vareškou, aby pod ňou mohol prúdiť vzduch. Niekoľkokrát ju zamiešame, aby sa z tuku nevytvoril celistvý povrch.

Koňak to spraví

Polievkové mäso bude krehké a šťavnaté, ak do vody, v ktorej sa mäso varí, prilejeme trochu vínneho destilátu alebo koňaku. Ak nechceme použiť alkohol, vložíme do vriaceho vývaru niekoľko plátkov citróna. Pre výraznejšiu chuť polievky môžeme pridať kúsok bujónu.

Vareškov tip: Kôprová polievka
Olúpané zemiaky uvaríme domäkka, scedíme, pridáme lyžicu masla a v hrnci roztlačíme. Zalejeme mliekom a kyslou smotanou, premiešame a prehrejeme takmer k bodu varu. Pridáme nasekaný kôpor, cukor, polievkové korenie, osolíme a okoreníme. Porcie ozdobíme štvrtinami vajec.

debata chyba
Viac na túto tému: #polievka #varenie polievok #triky do kuchyne

+ Posilnite svoju imunitu zdravou stravou a odpočinkom.
Neočakávané príjmy vás potešia, buďte pripravený....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....