Znamenité národné polievky

Takmer každá národná kuchyňa má svoju typickú polievku, ktorú ponúka ako prípravu na hlavný chod.

29.10.2013 10:00
Nemecký eintopf je pochúťkou aj pre slovenský... Foto:
Nemecký eintopf je pochúťkou aj pre slovenský jazýček.
debata

Polievky sú pripravované z tradičných dostupných domácich surovín a nezriedka bývajú veľmi výdatné. Prečítajte si niekoľko viet o známych svetových polievkach.

Taliansko – minestrone

Minestrone je najznámejšia talianska zeleninová polievka. Hoci recept pochádza z „chudobnej kuchyne“ (cucina povera), polievka je na zeleninu veľmi bohatá – môže v nej byť až 15 druhov podľa sezóny. Neexistuje na ňu univerzálny recept, mení sa podľa ročných období a v každom regióne sa varí trochu inak.

Nemecko – eintopf

Eintopf predstavuje hustú nemeckú zeleninovú polievku, ktorej súčasťou sú strukoviny a údeniny (párky, klobásky) a mäso. Ide o polievku, ktorá môže skvele nahradiť aj hlavné jedlo. Keď nemecký hostiteľ uvarí na obed „len" eintopf, hladný hosť si pokojne môže dať namiesto jedného taniera taniere dva.

Rusko – boršč

Slávna ruská polievka plná sily, s rozličnou zeleninou uvarenou v silnom mäsovom vývare. Originálny charakter jej dodá varená červená repa a kyslá smotana. Ruský boršč obsahuje mäso od kosti, ale niektorí kuchári ho nahrádzajú rôznymi druhmi zeleniny „navyše“, napríklad tekvicou.

Španielsko – gazpacho

Španielske studené zeleninové gazpacho je jednou z najzdravších polievok, je „nabitá“ liečivými silami, vitamínom C, v horúcich letných dňoch ochladí a pri pravidelnej konzumácii pomôže zbaviť sa prebytočných kíl. Pochádza z Andalúzie, kde sa podáva vychladená dokonca ako osviežujúci nápoj.

Francúzsko – bouillabaisse

Francúzska rybacia polievka bouillabaisse sa od podobných rybích polievok stredomorskej kuchyne líši použitím provensalských bylín, výberom kostnatých pobrežných rýb a podávaním polievky oddelene od rýb. Príznačnou je jej hustota, ktorá vzniká spojením olivového oleja a želatíny vyvarenej z rybích kostí.

Grécko – fasolada

Hustá pikantná fazuľová fasolada je grécke národné jedlo. Je veľmi sýta, vhodná ako hlavný chod najmä v zimnom období. Podáva sa s kúskom syra feta, chlebom a olivami. Na stole s fasoladou nechýbajú pochutiny, ako sú čierne olivy, pasta z morských ikier, vyprážané rybičky gavros alebo natvrdo uvarené vajcia.

debata chyba
Viac na túto tému: #polievky #národné polievky #znamenité

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...