Ďalej obsahuje vitamíny B, C, E, H, kyseliny listovú, pantoténovú, kremičitú, pektínové látky a silice a z dôležitých prvkov najmä draslík, sodík, vápnik, horčík, fosfor, síru, mangán, železo, meď a zinok.
Ľudový liečiteľ
V ľudovej medicíne sa mrkva používa proti nervozite, astme, kožným ochoreniam, pri pečeňových chorobách, žltačke či črevných zápaloch. Má význam aj pri rakovine pľúc a rakovine podžalúdkovej žľazy. Obmedzené množstvá mrkvy zrejme dokážu brzdiť rozvoj rakoviny.
Lepšia je varená
Na rozdiel od väčšiny prírodných potravín je mrkva zdravšia varená ako surová, pretože tá má tuhé bunkové steny, z ktorých telo dokáže premeniť na vitamín A len 25 percent betakaroténu. Pri varení mrkvy sa steny buniek narušujú a varenú mrkvu je vhodné podávať ako súčasť jedla obsahujúceho tuk.
Tip lenivého labužníka
Mrkvu očistíme, nastrúhame najemno, pridáme mandle, nastrúhaný kokos, prelejeme vodou zmiešanou s citrónovou šťavou a medom, dôkladne premiešame a podávame vychladené.