Jesenné jablkové variácie

Niet azda typickejšieho ovocia pre strednú Európu, ako sú plody jabĺk. Obsahujú mnoho látok, ktoré majú pozitívny vplyv na zvyšovanie odolnosti organizmu a pôsobia proti stresu.

18.10.2013 10:00
jablká, košík, jeseň, zber, vitamíny, výživa Foto:
Na prípravu jablkového džemu môžeme použiť menej kvalitné jablká.
debata (1)

Ich využitie v kuchyni je mnohostranné, okrem iného sa z nich vyrábajú mušty, džúsy, marmelády, kompóty, čaje a ďalšie pochúťky.

Jablkový kompót

Kompót tvoria jablká zaliate slabým roztokom sacharózy. Plody nezrelé alebo prezreté sa na prípravu kompótu nehodia. Jablká treba pred zaváraním prebrať, dôkladne umyť, zbaviť nejedlých častí a deliť na polovice, štvrtiny alebo osminky.

Jablkový džem

Na prípravu jablkového džemu môžeme použiť menej kvalitné jablká. Na varenie džemu potrebujeme okrem jabĺk aj kúsok vanilky, škoricu a klinčeky. Pri varení džemu používame ošúpané a očistené jablká, ale aj jablká so šupkou.

Jablková marmeláda

Marmeláda býva tuhšej konzistencie ako džem a obsahuje viac ovocnej vlákniny. Preto najprv vytvoríme jablkový pretlak z neočistených jabĺk, ktorý dusíme domäkka, vzniknutú hmotu prelisujeme cez sitko a desať minút odparujeme.

Jablkové čatní

Pred prípravou tejto pochúťky treba jablká olúpať, zbaviť jadrovníkov, nakrájať na kocky, zmiešať s hrozienkami, cukrom, zázvorom, nakrájanou cibuľou, horčičnými semienkami a octom. Zmes treba dusiť odkrytú, kým nie je hustá a kašovitá.

Jablková výživa

Jablká treba najprv udusiť s trochou vody domäkka. Jadrovníkov ich treba zbaviť dopredu alebo pri pasírovaní cez sito, potom hmotu rozmixovať s vanilkovým pudingom, cukrom, trochou škorice, pokvapkať citrónom a ešte raz prevariť.

Jablkový mušt

Jablká treba zbaviť stopiek a jadrovníkov, nastrúhať na hrubom strúhadle, vložiť do sita vyloženého plátnom a nechať odkvapkávať do hrnca. Potom treba plátno pomaly stáčať a odkvapkanú šťavu z jabĺk preliať do čistých zaváracích pohárov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #ovocie #vitamíny #Jablká

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...