Ich využitie v kuchyni je mnohostranné, okrem iného sa z nich vyrábajú mušty, džúsy, marmelády, kompóty, čaje a ďalšie pochúťky.
Jablkový kompót
Kompót tvoria jablká zaliate slabým roztokom sacharózy. Plody nezrelé alebo prezreté sa na prípravu kompótu nehodia. Jablká treba pred zaváraním prebrať, dôkladne umyť, zbaviť nejedlých častí a deliť na polovice, štvrtiny alebo osminky.
Jablkový džem
Na prípravu jablkového džemu môžeme použiť menej kvalitné jablká. Na varenie džemu potrebujeme okrem jabĺk aj kúsok vanilky, škoricu a klinčeky. Pri varení džemu používame ošúpané a očistené jablká, ale aj jablká so šupkou.
Jablková marmeláda
Marmeláda býva tuhšej konzistencie ako džem a obsahuje viac ovocnej vlákniny. Preto najprv vytvoríme jablkový pretlak z neočistených jabĺk, ktorý dusíme domäkka, vzniknutú hmotu prelisujeme cez sitko a desať minút odparujeme.
Jablkové čatní
Pred prípravou tejto pochúťky treba jablká olúpať, zbaviť jadrovníkov, nakrájať na kocky, zmiešať s hrozienkami, cukrom, zázvorom, nakrájanou cibuľou, horčičnými semienkami a octom. Zmes treba dusiť odkrytú, kým nie je hustá a kašovitá.
Jablková výživa
Jablká treba najprv udusiť s trochou vody domäkka. Jadrovníkov ich treba zbaviť dopredu alebo pri pasírovaní cez sito, potom hmotu rozmixovať s vanilkovým pudingom, cukrom, trochou škorice, pokvapkať citrónom a ešte raz prevariť.
Jablkový mušt
Jablká treba zbaviť stopiek a jadrovníkov, nastrúhať na hrubom strúhadle, vložiť do sita vyloženého plátnom a nechať odkvapkávať do hrnca. Potom treba plátno pomaly stáčať a odkvapkanú šťavu z jabĺk preliať do čistých zaváracích pohárov.