Súlad chutí pre návštevu aj romantiku: Ako kombinovať víno a syry?

Víno a syry, kombinácia, ktorá sa rokmi udomácnila už aj v slovenských domácnostiach. A celkom zaslúžene.

14.10.2013 13:30
víno a syr Foto:
Podávanie vín so syrom je vhodné pre romantické posedenie aj pre návštevy.
debata

Ide totiž o delikátne spojenie, ktorým si uctíte návštevu, ale môžete si pri ňom vychutnať aj chvíľky spoločnej partnerskej romantiky.

Aj pri podávaní a konzumovaní syrov a vína by ste však mali ovládať základné pravidlá servírovania a kombinovania druhov tekutého moku a chutných syrových výrobkov.

Ktoré syry sa kamarátia s červeným vínom?

Syry s bielou prachovou plesňou podávajte s červenými vínami. Pri starších a vyzretejších druhoch voľte zrelé, barikové vína. Červené vína skvelo harmonizujú s bielou plesňou a vďaka širokej ponuke na trhu ponúknu vášmu jazyku množstvo chuťových kombinácií a možnosť objavovať ďalšie a ďalšie. Smotanová chuť syrov vynikne pri vínach s ovocnou arómou – vôni drobného červeného ovocia ako ríbezle či maliny.

Pri bielych vínach…

…ak zvolíte zrejúce syry, spravíte určite dobre. Zrejúce syry (správne syry zrejúce v maze, či syry s bakteriálnou kultúrou) od vína vyžadujú živú kyselinku a plné telo, najlepšie posilnené zvyškovým cukrom a vyšším alkoholom. Tak vynikne delikátna aróma a smotanová vláčnosť zrejúcich syrov ako Hermadur (skúste napríklad Král Sýrů). Čím je zrejúci syr starší a vyzretejší (v tomto prípade i pikantnejší), tým vhodnejšie ho dopĺňa fľaškovo zrelé biele víno, najlepšie z odrôd Chardonnay, Rulandské biele, Rulandské šedé, alebo tramín a muškáty. Zaujímavé sú aj najrôznejšie cuvée, najmä tie barikové.

Kontrast chutí

Špeciálnou kategóriou sú syry s modrou plesňou. K nim sa podávajú sladké aromatické vína – či už muškáty a tramíny alebo vína fortifikované ako je portské. Ideálnu kombináciu tvoria s vínami ľadovými a slamovými. Pikantná a výrazne slaná chuť týchto syrov ladí so zvyškovým cukrom špeciálnych vín a vytvára podľa znalcov dokonalú harmóniu.

Pri podávaní vín so syrom určite nepodceňujte správne temperovanie o­boch:

  • biele vína podávajte studenšie (vychladené na 10–12 °C)
  • červené vína (najmä archívne) sú ideálne pri izbovej teplote.
  • syry nechajte pred podávaním minimálne 30 minút odležať
debata chyba
Viac na túto tému: #víno #syry #podávanie vín #správna teplota #druhy

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...