Čistič pečene i obličiek

Kapary sú nielen lahôdkou, ale priaznivo ovplyvňujú aj naše zdravie.

12.10.2013 14:00
kapary, chuť, pochutina Foto:
Kapary v náleve majú prenikavú vôňu a mierne pálčivú chuť.
debata

Pozitívne pôsobia na funkciu obličiek, koreň kapár a kôra kríka zas na funkciu pečene. Účinné látky z povrchovej časti koreňa znižujú pôsobenie toxických látok v pečeni, napríklad alkoholu, liekov či antikoncepčných prostriedkov.

Silná vôňa kapár

Kapary sú obľúbenou súčasťou francúzskej kuchyne. Konzervujú sa v octovom náleve, tie najkvalitnejšie sa len prekladajú vrstvami soli. Kapary v náleve majú prenikavú vôňu a mierne pálčivú chuť, patria do rovnakej kategórie ako horčica, žerucha, chren či japonské wasabi.

Odvar proti slabosti

Proti návalom slabosti slúži odvar: Vrchovatú lyžicu kapár dáme do sita, prepláchneme tečúcou vodou, potom ich nasekáme, zalejeme štvrť litrom vriacej vody, necháme hodinu stáť, precedíme a trikrát denne pijeme štamperlík.

Tip lenivého labužníka

Kapustu nakrájame na rezance, vložíme do misy, osolíme, kapary a petržlenovú vňať nakrájame, olej a jablčný ocot našľaháme, do misky s kapustou pridáme kapary a petržlenovú vňať, zalejeme pripraveným olejom a dobre premiešame.

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #zdravá výživa #kapary

+ Váš zdravotný stav sa pomaly zlepšuje, pokračujte v striedmom stravovaní.
Faktúry budete platiť v...

+ Vaša zásoba energie nie je nevyčerpateľná, ale zatiaľ jej je dosť.
Peniaze, ktoré ušetríte na dovolenkách môžete...