Pozitívne pôsobia na funkciu obličiek, koreň kapár a kôra kríka zas na funkciu pečene. Účinné látky z povrchovej časti koreňa znižujú pôsobenie toxických látok v pečeni, napríklad alkoholu, liekov či antikoncepčných prostriedkov.
Silná vôňa kapár
Kapary sú obľúbenou súčasťou francúzskej kuchyne. Konzervujú sa v octovom náleve, tie najkvalitnejšie sa len prekladajú vrstvami soli. Kapary v náleve majú prenikavú vôňu a mierne pálčivú chuť, patria do rovnakej kategórie ako horčica, žerucha, chren či japonské wasabi.
Odvar proti slabosti
Proti návalom slabosti slúži odvar: Vrchovatú lyžicu kapár dáme do sita, prepláchneme tečúcou vodou, potom ich nasekáme, zalejeme štvrť litrom vriacej vody, necháme hodinu stáť, precedíme a trikrát denne pijeme štamperlík.
Tip lenivého labužníka
Kapustu nakrájame na rezance, vložíme do misy, osolíme, kapary a petržlenovú vňať nakrájame, olej a jablčný ocot našľaháme, do misky s kapustou pridáme kapary a petržlenovú vňať, zalejeme pripraveným olejom a dobre premiešame.