Prvky francúzskeho kulinárstva

Ako sa pripravujú dobroty jednej z najlepších svetových gastronómií.

11.10.2013 12:00
Homár Foto:
Len máloktoré jedlo má takú luxusnú chuť ako homár.
debata

Kolíska flambovania

Francúzsko je kolískou flambovania. Samotné slovo „flamber" znamená horieť. Ide o postup, keď sa pripravovaná zmes na panvici poleje malým množstvom alkoholu a ten sa zapáli, čím sa potrava zbaví prebytočného tuku a získa výnimočnú chuť. Kráľom medzi flambovanými pokrmami sú palacinky Crepes.

Raj zeleniny

Francúzsky kuchár si vyberá z rôznych druhov zeleniny, ktorú zaraďuje pravidelne do jedálneho lístka, či už surovú, ale najčastejšie vo forme šalátov. Najviac sa používajú artičoky, ďalej špenát, tekvica, baklažán, čakankové puky, fazuľové struky, zelený hrášok, karotka, špargľa a karfiol.

Vareškov tip: Cisársky šalát

Ľadový šalát pokrájame a v miske ho posypeme na kocky pokrájaným rokfortom, strúhaným parmezánom, hriankový chlieb nasucho opečieme a nakrájaný poukladáme na šalát. Všetko zalejeme francúzskym dresingom a môžeme doplniť vareným vajcom.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na prípravu francúzskych jedál

Králik
Lahodný králik sa stal kráľom mäsitej francúzskej kuchyne, je dokonca považovaný za francúzske národné jedlo, tradične pripravovaný na víne, slanine a šampiňónoch.

Omáčnik
Teplé či studené omáčky dávajú francúzskym pokrmom chuťovú jedinečnosť, podávajú sa v omáčniku, aby si každý stolovník mohol poslúžiť podľa vlastnej chuti.

Camembert
Preslávený francúzsky syr camembert je veľmi kvalitný. Vyrába sa zo surového kravského mlieka. Jeho tenká kôra je pokrytá charakteristickou bielou plesňou.

Homár
Len máloktoré jedlo má takú luxusnú chuť, dnes je tento velikánsky druh morského raka považovaný za drahú delikatesu, kedysi dávno však bol jedlom chudoby a väzňov.

Provensalské bylinky
Tradičná a svetoznáma zmes byliniek používaná najmä v južnom Francúzsku, vhodná do omáčok a dusených zeleninových pokrmov s mäsom i bez neho.

debata chyba
Viac na túto tému: #varenie #špeciality #králik #francúzska gastronómia

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...