Do povedomia labužníkov sa kulinárske umenie krajiny galského kohúta zapísalo širokou škálou pochúťok.
Pečivo
Francúzi si zakladajú na pečive. Veľmi častým a univerzálnym pečivom je bageta. Francúzske croissanty sú obľúbené aj u nás. Ďalším sladkým pečivom je napríklad pain au chocolat.
Syry
Francúzske syry rozhodne stoja za ochutnanie. Ak máte radi smotanové syry, vyberte si camembert s bielou plesňou na povrchu, ďalšími skvostami sú rokfort, ementál či maroal.
Morské plody
Pre milovníkov morských plodov je Francúzsko správnym miestom. Obľúbené sú najmä homáre, mušle, ustrice, krevety a langusty. Podávajú sa s bylinkovým maslom a bagetou.
Francúzske vína
Francúzsko je krajinou vína. Zo širokej škály sa veru dá vybrať. Známe sú najmä vína z Bordeaux, burgundské víno, víno z Rhônskej oblasti, z údolia Loiry či zo Champagne.
Polievky
Aj polievky patria k francúzskemu kuchárskemu umeniu a ich ponuka je nebývalá. Francúzi jedia polievky najčastejšie na večeru. Azda najradšej majú polievku cibuľovú.
Fondue
Táto tradičná pochúťka má pôvod vo francúzskej časti Švajčiarska. Fondue má mnohé podoby – najznámejšie je syrové, ale maškrtníci si pochutnajú na čokoládovom, ktoré chutí s ovocím.