Symboly francúzskej kuchyne

Ísť na obed alebo na večeru do francúzskej reštaurácie patrilo k dobrému zvyku medzi zámožnejšími vrstvami.

10.10.2013 14:00
francúzska bageta, špecialita, pečivo Foto:
Bageta je veľmi častým a univerzálnym pečivom.
debata

Do povedomia labužníkov sa kulinárske umenie krajiny galského kohúta zapísalo širokou škálou pochúťok.

Pečivo

Francúzi si zakladajú na pečive. Veľmi častým a univerzálnym pečivom je bageta. Francúzske croissanty sú obľúbené aj u nás. Ďalším sladkým pečivom je napríklad pain au chocolat.

Syry

Francúzske syry rozhodne stoja za ochutnanie. Ak máte radi smotanové syry, vyberte si camembert s bielou plesňou na povrchu, ďalšími skvostami sú rokfort, ementál či maroal.

Morské plody

Pre milovníkov morských plodov je Francúzsko správnym miestom. Obľúbené sú najmä homáre, mušle, ustrice, krevety a langusty. Podávajú sa s bylinkovým maslom a bagetou.

Francúzske vína

Francúzsko je krajinou vína. Zo širokej škály sa veru dá vybrať. Známe sú najmä vína z Bordeaux, burgundské víno, víno z Rhônskej oblasti, z údolia Loiry či zo Champagne.

Polievky

Aj polievky patria k francúzskemu kuchárskemu umeniu a ich ponuka je nebývalá. Francúzi jedia polievky najčastejšie na večeru. Azda najradšej majú polievku cibuľovú.

Fondue

Táto tradičná pochúťka má pôvod vo francúzskej časti Švajčiarska. Fondue má mnohé podoby – najznámejšie je syrové, ale maškrtníci si pochutnajú na čokoládovom, ktoré chutí s ovocím.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #jedlo #pečivo #bageta

+ Na slnku a pri vode síce chutí aj chladený nápoj, ale pozor na tie alkoholické.
Informujte sa vo...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...