Ovocný cukor, ktorý obsahujú, nespôsobuje na rozdiel od glukózy rast hladiny inzulínu v krvi a navyše priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu.
Zbraň proti zimnici
Liečivý je nielen plod, ale aj list hrušky – zdraviu prospešný je napríklad čaj, ktorý sa pripravuje prevarením listov hrušky a ktorý prináša úľavu pri problémoch s močovými cestami. Odvar z hrušiek, i sušených, je zbraňou proti zimnici.
Hrozba nadúvania
Neodporúča sa konzumovať nezrelé, veľmi tvrdé plody hrušiek. Mnohým ľuďom môžu dlho ležať v žalúdku a spôsobovať silné nadúvanie. Osobitne malým deťom by sme preto mali podávať výhradne dozreté hrušky.
Rýchly recept: Voňavé hrušky na červenom víne s rozmarínom
Suroviny:
- 4 vyzreté hrušky
- 700 ml červeného vína
- škoricová kôra
- vetvička rozmarínu
- 6–8 zrniek čierneho korenia
- 2–3 klinčeky
- 2–3 zrnká nového korenia
- kúsok citrónovej kôry
- 2 PL kryštálového cukru
- kl škrobu
- PL masla
Postup:
- Víno s cukrom zvaríme na dve tretiny. Hrušky olúpeme, ponoríme do vriaceho vína a 10–12 minút pomaly varíme. Potom ich vytiahneme a prikryjeme.
- Do vína pridáme všetky koreniny a varom zredukujeme na polovicu. Precedíme a za stáleho miešania pridáme škrob.
- Všetko ešte chvíľu povaríme, pridáme maslo, na záver vložíme hrušky späť a pomaly prehrejeme. Zdobíme šľahačkou a čokoládou.
Tip lenivého labužníka
Hrušky rozpolíme, vykrojíme jadrovníky, naspodku zrežeme, vložíme do mikrovlnnej rúry na 2 minúty, necháme vychladnúť, polovičky naplníme vanilkovým krémom, ozdobíme šľahačkou, vaječným koňakom a posypeme strúhanou čokoládou.