Jeseň. Čas husacích hodov

K jeseni na Slovensku patria husacie hody, ktoré majú svoju dlhú tradíciu najmä v malokarpatskej oblasti.

01.10.2013 07:00
Pečená hus Foto:
Pečená hus je pre mnohých pochúťka, ktorej sa nedokážu vzdať.
debata

Azda najvychýrenejšie sú hody v Slovenskom Grobe, kde prichádzajú labužníci z celého Slovenska i zahraničia. Klasikou je pečená hus, známe sú však aj iné dobroty patriace k hodom.

Husacie stehná s gaštanmi

Obľúbená husacia pochúťka, ktorá sa pripravuje tak, že soľou, čiernym korením a paprikou ochutené stehná upečieme v rúre, po hodine pridáme k stehnám jedlé gaštany, zemiaky, jablká, rozmarín, prilejeme jablkovú šťavu, biele víno a pečieme ešte asi hodinu.

Husacia pečeň s mandľami

Opláchnuté mandle vsypeme do vriacej vody, necháme ich prejsť varom, scedíme, olúpeme a nasekáme, pečeň odblaníme, napicháme do nej mandle, klinček a dáme do malého pekáčika. Zalejeme masťou a upečieme domäkka. Na záver pečeň osolíme.

Husacia pečeň v masti

Pečeň nakrájame, na niekoľko hodín zalejeme studeným mliekom, dáme do kastrólika s rozpustenou masťou a pečieme pol hodiny s vetvičkou tymianu. Hotovú pečeň vyberieme, osolíme, vložíme do malých pohárov, zalejeme masťou a uzavrieme viečkami.

Plnený husací krk

Bravčové mäso zomelieme, pridáme vychladnutú ryžu dusenú s cibuľou, vajce, soľ, korenie, premiešame a zmesou naplníme kožku z husacieho krku, oba otvory zošijeme a asi hodinu varíme. Uvarený krk necháme vychladnúť zaťažený medzi dvoma doskami.

Zaprávané husacie žalúdky

Očistené žalúdky dáme variť do slanej vody s koreňovou zeleninou asi na pol hodiny. Urobíme maslovú zápražku, precedíme ju, pridáme muškátový kvet, zjemníme žĺtkami šľahanými vo vode a do vzniknutej omáčky dáme varené husacie žalúdky s hríbikmi.

Zemiakové lokše

Uvarené zemiaky roztlačíme na kašu, necháme ju vychladnúť, vmiešame do nej hladkú múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré spracujeme do tvaru valčeka, z ktorého krájame rovnaké diely, tie vyvaľkáme na placky a pečieme na platničke z oboch strán.

debata chyba
Viac na túto tému: #husacina #husacie hody #pečená hus

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...