Pomáha preto pri kožných chorobách, nedokrvení a oslabení organizmu. Na ľudský organizmus pôsobí silno antioxidačne a nezanedbateľná je jej účasť na prevencii pred infarktom myokardu a rakovinou.
Oživuje po chorobe
Mrkva je vynikajúcou regeneračnou potravinou pri vyčerpanosti alebo po chorobe. Odborníci odporúčajú jesť každý deň dve mrkvy alebo vypiť pohár čerstvej šťavy. Pôst s mrkvovou šťavou počas jedného až dvoch dní je veľkou detoxikačnou terapiou pečene.
Pre krásu pokožky
Pri výskume sa zistilo, že ľuďom sa všeobecne viac páči tmavšia pokožka. Farba pleti je daná geneticky, ale môže ju ovplyvniť práve betakarotén obsiahnutý v mrkve, ktorý sfarbuje našu pokožku mierne do oranžova. S mrkvou je človek nielen zdravý, ale aj krásne „opálený“.
Tip lenivého labužníka
Najprv ošúpeme dve jablká, nastrúhame ich spolu s veľkou mrkvou, kapustu nastrúhame a premiešame so štipkou soli a lyžicou cukru, všetko zamiešame a pokvapkáme olejom, nakoniec ochutíme octom a dáme vychladiť do chladničky.