Brokolica – mužská zelenina

Brokolica obsahuje množstvo vitamínov (C, E, B1, B2, kyselinu listovú), minerálnych látok (draslík, vápnik, fosfor) a vlákninu.

15.09.2013 14:00
brokolica, zelenina, zdravá výživa Foto:
Kým sú ružice brokolice zelené alebo modrasté, sú chutné.
debata

Pôsobí proti rakovine, pretože bráni rastu rakovinotvorných buniek. Muži v strednom a vyššom veku by mali vedieť, že brokolica má mimoriadne pozitívny vplyv na zníženie rizika zhubnej rakoviny prostaty.

Nekupujte žltú

Pri nákupe vyberáme brokolicu s ružičkami bez škvŕn a žltkastých listov. Veľkosť hlavnej ružice by mala dosahovať v priemere 10–25 centimetrov. Kým sú ružice zelené alebo modrasté, sú chutné. Keď začne spodná časť drevnatieť, aj ružice strácajú svoju typickú chuť.

V pare je zdravie

Brokolicu môžeme jesť nielen surovú, ale pripravujú sa z nej aj polievky, omáčky či chutné šaláty. Brokolicu sa snažíme variť najlepšie v pare, aby sa zachovalo čo najviac vitamínov. Táto obľúbená zelenina sa výborne hodí na redukčnú diétu.

Tip lenivého labužníka

Na malé kúsky rozobranú brokolicu podlejeme 2 PL vody a prikryté necháme dusiť v mikrovlnke asi 1,5–2 minúty, po vychladnutí pridáme pokrájanú cibuľu, jablko, prepláchnutú kukuricu z konzervy, osolíme, pridáme jogurt a dobre premiešame.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #zelenina #jedlo #vitamíny #brokolica

+ Pravidelným cvičením môžete docieliť zdravý a vyrovnaný chrbát.
Neponižujte sa, ste lepší ako si myslíte,...

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...