Liptáci sú majstri kuchyne - čo by ste o ich fígľoch mali vedieť?

Liptovská kuchyňa patrí v rámci Slovenska medzi tie najtypickejšie a zároveň najobľúbenejšie. Čo by ste mali vedieť v súvislosti s liptovskou kuchyňou?

10.09.2013 10:30
bryndza, syr, bielkoviny, vápnik, zdravá potravina Foto:
Ak si chcete pripraviť niečo z liptovskej kuchyne, bryndza by vám nemala chýbať.
debata

Prevaľkúvanie kusy

V Nižnej Boci sa pečú „prevaľkúvanie kusy“ z lístkového cesta, ktoré sa pripravuje z kysnutého cesta, do ktorého sa pridá maslové cesto z hladkej múky a tuku, to sa rozvaľká, pokrája na štvorce, naplní sa lekvárom, orechmi, tvarohom či makom, uzavrie a upečie.

Bryndziari i hrachári…

Podľa obľúbených jedál prisúdili dedinčanom v Liptove prezývky – v Liptovskom Jáne radi varili bryndzové špeciality, volali ich bryndziari. V Bobrovci pripravovali droby – baranie črevá plnené zemiakmi, prezývali ich drobári. Tým, ktorí radi jedli hrachovú kašu, hovorili hrachári.

Ako na bryndzový posúch

Do hladkej múky dáme trochu soli a vymiesime s mliekom cesto, roztiahneme ho na plech, potrieme nátierkou pripravenou z bryndze rozmiešanej s kyslou smotanou, pridáme kúsok masla, zelený kôpor, dobre rozmiešame, rozotrieme na cesto a upečieme v rúre.

Biely trojlístok

Už tohto roku môžu spotrebitelia na Slovensku ľahšie rozlíšiť pravú bryndzu so stopercentným obsahom ovčieho syra – zaregistrovaná je pod značkou „ovčia bryndza salašnícka“. Táto bryndza by už mala mať na obale trojlístok bielej farby v zelenom obdĺžniku.

Súdok v komore

Pri kvasení kapusty má byť súdok s kapustou umiestnený v nie veľmi chladnej miestnosti, napríklad v komore, kde teplota dosahuje 18 až 20 °C. Pri kvasení vzniká kyselina mliečna, ktorá je zdravá a výživná. Kapusta sa vykvasí asi za mesiac a konzumovať ju môžeme už po troch týždňoch.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať

Bryndza.

Pravá liptovská bryndza má svoj cveng a významné postavenie v slovenskej gastronómii, liptovskými bryndzovými haluškami sa pýšime aj v zahraničí.

Lis na zemiaky.

Mnoho známych receptov liptovskej kuchyne si vyžaduje prelisované uvarené zemiaky, ideálne je použiť zemiakový lis, najtrvácnejší je antikorový.

Kapusta.

Podobne ako Orava aj Liptov by mohol mať vo svojom embléme šťavnatú kapustu, ktorú si Liptáci dopestujú a na zimu konzervujú natláčaním do sudov.

Múka.

Keď chýba mäso, nahradia ho pokrmy z múky, azda žiadny iný región Slovenska sa nemôže popýšiť takou paletou múčnych jedál. Aj ich príprava je vcelku jednoduchá.

Slanina.

Receptúru väčšiny dobrôt si ťažko možno predstaviť bez dobre vyúdenej slaninky, už pri jej škvarení sa slovenskými kuchyňami vznáša vábivá vôňa domova.

A ešte jeden liptovský recept!

Liptovské pirohy s kôprom, so smotanou a slaninou

  • 1 kg zemiakov
  • 0,5 kg polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 200 g bryndze
  • 100 g slaniny
  • 200 ml kyslej pochúťkovej smotany
  • 2 kl kôpru
  • soľ

Postup:

  1. Uvarené zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme trošku soli, vajcia a múku podľa potreby. Vypracujeme hladké cesto.
  2. Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme z neho kolieska. Na každé koliesko dáme plnku z bryndze. Uzavrieme a poriadne pozatláčame
  3. Potom opražíme kocky slaniny. Hotové pirohy varíme v osolenej vode asi 5 minút, kým vyplávajú na povrch. Hotové podávame s omáčkou z kyslej smotany a posypané opraženou slaninou.
debata chyba
Viac na túto tému: #recept #liptovská kuchyňa #súdok #kvasená kapusta

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...