Slávne svetové dezerty - poznáte sladké delikatesy?

Kto z nás by odolal sladkému dezertu po dobrom jedle, keď už pohľad na maškrtu na stole je vábivý a omamný?

02.09.2013 13:30
creme brulee Foto:
Klasika francúzskej kuchyne - hustý vanilkový krém...
debata

A hoci hrozí nejaký ten prírastok na váhe, oplatí sa zhrešiť. Najmä ak sa podáva niektorý z preslávených svetových dezertov.

Crème brulée

Klasika francúzskej kuchyne – hustý vanilkový krém, ktorý pred podávaním posypeme cukrom a ten karamelizujeme. Výsledkom je lahodný sladučký dezert s krehkou karamelovou škrupinou.

Tiramisu

Ťažko by sme hľadali typickejší taliansky dezert. Ide o pochúťkový múčnik s príchuťou kávy a mandľového likéru. Dezert je v podstate jednoduchý, nič netreba piecť, základom je krém vyšľahaný z vajec.

Bavarian cream

Bavorský krém je ľahký žĺtkový krém so želatínou, ktorý sa dostal ako jeden z mála bavorských receptov aj do svetovej gastronómie. Podáva sa vychladený, s čerstvým alebo kompótovým ovocím.

Cheesecake

Legendárny cheesecake sa z Ameriky dostal do Európy relatívne nedávno, no dnes už takmer všade dostať nejaký jeho variant. Základom cheesekace je niečo, čo by sa dalo preložiť ako smotanový syr.

Custard

Tento vynikajúci anglický krém už stáročia reprezentuje ostrovnú kuchyňu vo svete. Je vyrobený z kombinácie mlieka alebo smotany, žĺtkov, cukru a vanilky. Niekedy sa pridáva aj múka, škrob alebo želatína.

Panna cotta

Taliansky smotanový dezert, konzistenciou pripomínajúci puding, je jedným z najjednoduchších dezertov, ide v podstate o varenú smotanu. Tradične sa podáva s čerstvým lesným ovocím, karamelom alebo čokoládou.

Recepty na zahraničné aj domáce sladké delikatesy nájdete na Varecha.pravda.sk

debata chyba
Viac na túto tému: #dezerty #svetové #creme brulee #tiramisu #panna cota

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....