Paprika – žriedlo zdravia

Papriky sú pre organizmus prospešné, všetky čerstvé plody obsahujú vitamíny B a C a tiež dávku rôznych minerálov, ako vápnik, draslík, železo a horčík.

01.09.2013 14:00
paprika, vitamíny, zdravá strava Foto:
Paprika má silné antioxidačné účinky.
debata

Obsahujú vlákninu, ktorá je taká potrebná pre správne trávenie. Obsah vitamínu C je výrazne vyšší ako napríklad u citrónov a aj pri tepelnom spracovaní sa ho toľko nestráca, ako u iných plodov.

Pomáha a chráni

Paprika má silné antioxidačné účinky, chráni tak pred rozvojom zhubných nádorov, pomáha funkcii obehovej sústavy, podporuje trávenie a je vhodná ako mierne preháňadlo, je veľmi prospešná pre ľudí trpiacich dyspepsiou, teda poruchou trávenia, je vhodná aj pre diabetikov.

Pleťový kúzelník

Provitamín A spojený s vitamínom C v paprike má blahodarný účinok na pleť. Nielenže jej dáva svieži vzhľad, ale navyše spomaľuje vznik vrások. Paprika má aj zvýšený obsah zinku, ktorý priaznivo pôsobí na svaly, vlasy a nechty.

Tip lenivého labužníka

Papriky bez semienok nakrájame na rezance, uhorky a paradajky zasa na kocky, pridáme pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou, osolíme, premiešame a dáme do chladničky odležať, potom posypeme rozdrobeným balkánskym syrom.

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #zelenina #vitamíny #paprika

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...