Obsahujú vitamíny A, C, železo, mangán, meď, zinok, horčík, fosfor, vápnik, draslík, kyselinu listovú a nikotínovú. Maliny sú bohatým zdrojom biotínu, ktorému sa hovorí vitamín krásy, pretože sa stará o výživu a regeneráciu pokožky, vlasov a nechtov.
Čajík liečiteľ
V lete sa oplatí nazbierať listy malín, ktoré nájdu svoje využitie v liečivých čajoch. Sušíme ich v tieni, aby sa zachovala ich pôvodná farba. Čajík má protizápalové a močopudné účinky, pomáha pri chorobách obličiek a močového mechúra. Používa sa aj pri liečení rán, kolike a chorobách horných dýchacích ciest.
V lete i v zime
Maliny sú najlepšie čerstvé, napríklad so smotanou, v pudingovom pohári alebo dezertoch. Môžeme ich však aj konzervovať: Varíme z nich džem, marmeládu, sirup, kompót, ale výborné je aj víno alebo pálenka. Okrem toho maliny sušíme a zmrazujeme.
Tip lenivého labužníka
Maliny vysypeme do hrnca, osladíme trstinovým cukrom alebo medom, necháme rozpustiť na kašu, banán pokrájame, urobíme z neho na tanieri koliesko, doprostred vlejeme horúce maliny, dozdobíme ich šľahačkou a zľahka poprášime kakaom.