Maliny sú plodom krásy

Chutné bobule malín sú plné cenných vitamínov a minerálov.

30.08.2013 17:00
maliny, ovocie, vitamíny Foto:
Maliny sú bohatým zdrojom biotínu - vitamínu krásy.
debata

Obsahujú vitamíny A, C, železo, mangán, meď, zinok, horčík, fosfor, vápnik, draslík, kyselinu listovú a nikotínovú. Maliny sú bohatým zdrojom biotínu, ktorému sa hovorí vitamín krásy, pretože sa stará o výživu a regeneráciu pokožky, vlasov a nechtov.

Čajík liečiteľ

V lete sa oplatí nazbierať listy malín, ktoré nájdu svoje využitie v liečivých čajoch. Sušíme ich v tieni, aby sa zachovala ich pôvodná farba. Čajík má protizápalové a močopudné účinky, pomáha pri chorobách obličiek a močového mechúra. Používa sa aj pri liečení rán, kolike a chorobách horných dýchacích ciest.

V lete i v zime

Maliny sú najlepšie čerstvé, napríklad so smotanou, v pudingovom pohári alebo dezertoch. Môžeme ich však aj konzervovať: Varíme z nich džem, marmeládu, sirup, kompót, ale výborné je aj víno alebo pálenka. Okrem toho maliny sušíme a zmrazujeme.

Tip lenivého labužníka

Maliny vysypeme do hrnca, osladíme trstinovým cukrom alebo medom, necháme rozpustiť na kašu, banán pokrájame, urobíme z neho na tanieri koliesko, doprostred vlejeme horúce maliny, dozdobíme ich šľahačkou a zľahka poprášime kakaom.

debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #vitamíny #maliny

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Neležte ráno príliš dlho v posteli, za ten čas môžete stihnúť niečo lepšie.
Ak chcete, stále je čo robiť,...