Obsahuje veľa pektínov, vitamín C, E, B, karotén, draslík, vápnik, horčík, železo a zinok. Dôležitý je vysoký obsah kremíka, ktorý je v živočíšnej strave málo zastúpený, preto ho musíme prijímať v rastlinnej strave.
Artróza ich neľúbi
Plody egrešov v čerstvom stave obmedzujú riziko zápchy a sú dobré na trávenie. Vysušené nás môžu pekne prečistiť. Egreš má pozitívny vplyv na dobrú náladu, znižuje obsah cholesterolu, pomáha zmenšiť množstvo kyseliny močovej, a preto je vhodný pre ľudí, ktorí trpia artrózou.
Pleťový kúzelník
Egreš je aj priateľom ženskej krásy – z dužiny tohto ovocia možno vyrobiť pleťovú masku, ktorá pokožku rozjasní a tiež ju prirodzene vyhladí. A nie je to nič zložité. Jednoducho stačí olúpané ovocie, či presnejšie iba dužinu rozotrieť na tvár a nechať pôsobiť 10–15 minút.
Rýchly recept: Egrešový smotanový koláč s posýpkou
Potrebujeme:
125 g masla
200 g krupicového cukru
2 vajcia (žĺtky a bielky zvlášť)
kypriaci prášok
200 ml smotany
vanilkový cukor
cukor, maslo a múka na posýpku egreše
Postup:
1. Z masla a cukru vyšľaháme penu a postupne do nej zašľaháme žĺtky. Potom prisypávame múku a prilievame smotanu.
2. Do hladkého cesta zapracujeme sneh z bielkov, do ktorého sme zašľahali vanilkový cukor.
3. Tortovú formu s priemerom 20 cm vymastenú maslom a vysypanú hrubou múkou naplníme cestom. Vrch koláča bohato posypeme egrešmi a posýpkou. Pečieme pri 180 °C.
Tip lenivého labužníka
Broskyne vykôstkujeme, nakrájame na kocky, pridáme rozpolené egreše, ríbezle alebo maliny, mierne pocukrujeme, pokvapkáme griotkou, necháme odležať v chladničke, pred podávaním premiešame a v miskách posypeme strúhaným kokosom.