Grilovanie bravčoviny a hovädziny

Nebojte sa dobrôt z hovädzieho a bravčového mäsa s vôňou dymu.

05.07.2013 10:30
grilované rebierka, bravčovina, grilovanie Foto:
Na grilovanie sa výborne hodia rebierka alebo bôčik.
debata

Nebáť sa kostí a tuku

Pri grilovaní bravčoviny sa nebojte použiť aj mäso s kosťou. Plátky z krkovičky patria medzi najšťavnatejšie kúsky, pre tuk, ktorým je prerastená. Výborne sa hodia aj rebierka alebo bôčik. Tuk sa pri grilovaní vypečie a mäso potom zostane šťavnaté. Chudé kúsky sú po grilovaní suché.

Stejk je zážitok

Hovädzie mäso pred grilovaním nakrájajte na dvoj- až trojcentimetrové plátky. Pri grilovaní hovädzieho je dobré nepoužívať priveľa korenia. Samotná chuť mäsa je zážitkom. Najväčší labužníci majú radi krvavý stejk, príliš prepečený im nikdy nebude poriadne chutiť.

Vareškov tip: Rezeň s ementálom

Bravčové rezne naklepeme, osolíme, okoreníme a potrieme olejom. Po odležaní ich grilujeme štyri až päť minút z oboch strán. Na opečené rezne položíme plátok ementálu, ktorý má byť menší ako rezeň, a znovu grilujeme, kým sa nezačne taviť a roztekať.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať na grilovanie

Mäso
Bravčové ani hovädzie mäso pred grilovaním zbytočne neumývame, jeho povrch radšej utrieme čistou vlhkou utierkou, o zvyšok sa už postará marináda a grilovanie.

Gril
Najobľúbenejšia je grilovačka na grile s dreveným uhlím. Kombinácia vône dymu a grilovaného mäsa vyvoláva kulinárske zážitky ešte pred samotnou konzumáciou.

Ocot
Základom kvalitne ugrilovaného mäsa je marináda, ktorej súčasťou je aj kvalitný ocot, často sa okrem klasického používa aj vínny, jablkový či balzamikový variant.

Grilovacie korenie
Na trhu je k dispozícii veľa druhov grilovacieho korenia, ale netreba to s nimi preháňať, nemali by sme ich príliš miešať, ale používať osvedčené druhy.

Zázvor
Výborná pochutina, ktorá pridá mäsu na pikantnosti, navyše je zdravý, podporuje trávenie, pôsobí proti chrípke, nádche, rakovine a má aj afrodiziakálne účinky.

debata chyba

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Myslite nato, že oklamete jedine sami seba, nikoho iného.
Ste inteligentný, máte na viac, nezabúdajte na vyššie...