A to práve v čase, keď sa letným povetrím šíria vône grilovaných lahôdok. Ale hoci je grilovanie jedným z jednoduchších gastronomických postupov, nezaškodí prečítať si niekoľko dobrých rád.
Čistý rošt
Najprv treba pripraviť gril. Kým začnete grilovať, poriadne vyčistite rošt – najlepšie drôtenou kefou alebo drôtenkou. Na menej znečistený stačí špongia a saponátový roztok.
Správna teplota
Treba strážiť teplotu dreveného uhlia. S prípravou jedla môžete začať až vtedy, keď je palivo dostatočne prepálené, uhlie je sivé a teplota dreveného uhlia dosiahne 600 °C.
Čas prípravy
Čas grilovania uvedený v receptoch na grilovanie nie je záväzný a platí pre vonkajšiu teplotu asi 20 °C. Za chladných dní grilujeme dlhšie, za horúcich sa čas grilovania skracuje.
Vhodné príslušenstvo
Používajte vhodné príslušenstvo. Náradie s dlhou rukoväťou a rukavice vás chránia pred žiarom. Vidličkami dvíhajte len hotové pokrmy, využívajte radšej kliešte a obracače.
Kontrola prepečenia
Pri kontrole prepečenia sa vyhnite pichaniu do mäsa. Vhodnejšia je kontrola tlakom – prstom zatlačte do mäsa, ak ľahko povolí, pečenie je v poriadku. Nenechávajte mäso na grile príliš dlho, príde o šťavu.
Krátky odpočinok
Mäso bude chutnejšie a šťavnatejšie, ak ho necháte niekoľko minút po grilovaní z grilu odpočinúť. Šťava z mäsa, ktorá teplom vystúpila na povrch, sa týmto vráti späť do vnútra pokrmu.