Čas vôní, čas grilovania

Aj kulinársky amatér sa môže raz za čas prezentovať ako kuchár profesionál.

02.07.2013 13:00
grilovanie, opekanie, jedlo Foto:
Kým začnete grilovať, poriadne vyčistite rošt.
debata

A to práve v čase, keď sa letným povetrím šíria vône grilovaných lahôdok. Ale hoci je grilovanie jedným z jednoduchších gastronomických postupov, nezaškodí prečítať si niekoľko dobrých rád.

Čistý rošt

Najprv treba pripraviť gril. Kým začnete grilovať, poriadne vyčistite rošt – najlepšie drôtenou kefou alebo drôtenkou. Na menej znečistený stačí špongia a saponátový roztok.

Správna teplota

Treba strážiť teplotu dreveného uhlia. S prípravou jedla môžete začať až vtedy, keď je palivo dostatočne prepálené, uhlie je sivé a teplota dreveného uhlia dosiahne 600 °C.

Čas prípravy

Čas grilovania uvedený v receptoch na grilovanie nie je záväzný a platí pre vonkajšiu teplotu asi 20 °C. Za chladných dní grilujeme dlhšie, za horúcich sa čas grilovania skracuje.

Vhodné príslušenstvo

Používajte vhodné príslušenstvo. Náradie s dlhou rukoväťou a rukavice vás chránia pred žiarom. Vidličkami dvíhajte len hotové pokrmy, využívajte radšej kliešte a obracače.

Kontrola prepečenia

Pri kontrole prepečenia sa vyhnite pichaniu do mäsa. Vhodnejšia je kontrola tlakom – prstom zatlačte do mäsa, ak ľahko povolí, pečenie je v poriadku. Nenechávajte mäso na grile príliš dlho, príde o šťavu.

Krátky odpočinok

Mäso bude chutnejšie a šťavnatejšie, ak ho necháte niekoľko minút po grilovaní z grilu odpočinúť. Šťava z mäsa, ktorá teplom vystúpila na povrch, sa týmto vráti späť do vnútra pokrmu.

debata chyba

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...