Dôležitý je obsah vlákniny, ktorá „masíruje" steny žalúdka a zažívajúceho ústrojenstva, a tak podporuje jeho činnosť.
Prírodné sedatívum
Šalát posilňuje imunitný systém, zvyšuje výkonnosť svalov, posilňuje srdce, zvyšuje prísun kyslíka do buniek, uvoľňuje zápchu a je vhodný pri diétach. Obsahuje aj netoxické látky podobné ópiu, má preto sedatívny účinok – navodzuje spánok.
Procedúra prípravy
Pri príprave šalátu si vyberáme vždy kvalitné a čerstvé rastliny. Hlávku rozdelíme na listy a hlúb odstránime. Listy opatrne umyjeme v mise so studenou vodou, nekrčíme ich, necháme odkvapkať a podľa potreby natrháme na menšie kúsky, nekrájame ich nožom, iba ak keramickým.
Osviežujúci jarný šalát s cherry paradajkami
Suroviny:
- hlávka šalátu
- niekoľko cherry paradajok
- pol póru
- polovicu balenia olív
- tekvicové semiačka
- pažítka
- provensalské korenie
- soľ
- ocot
- čierne korenie
Postup:
- Najprv opláchneme a natrháme hlávku šalátu, pridáme doň niekoľko nakrájaných cherry paradajok, polovicu nakrájaného póru, olivy, vhodíme hrsť tekvicových semienok a hrsť jarnej pažítky.
- Všetko okoreníme provensalským korením, trochu posolíme a potom zalejeme nálevom.
- Nálev pripravíme tak, že v malom poháriku rozmiešame trochu octu s vodou a čiernym korením. Šalát premiešame a necháme chvíľu odstáť.
Ďalšie recepty nájdete na Varecha.sk
Tip lenivého labužníka Dve umyté hlávky šalátu natrháme na väčšie kúsky, pridáme dve najemno nastrúhané mrkvy, premiešame a zalejeme nálevom z vody, soli a cukru. Hotový šalát opatrne premiešame a podávame vychladený.