Kôpor posilňuje nechty

Kôpor obsahuje vitamín C, A, ďalej silice, vápnik, fosfor a mnoho ďalších minerálnych látok.

22.06.2013 11:00
kôpor, bylinky Foto:
Kôpor obsahuje mnoho cenných látok.
debata

Využiť môžeme aj zrelé semená kôpru, napríklad na prípravu liečivého čaju, ktorý pôsobí proti plynatosti a pri tráviacich poruchách. Odvar zo semien posilňuje vlasy a nechty. Žuvanie semien zasa osviežuje dych.

Majster nakladač

Semená i vetvičky kôpru sa používajú do nálevu na zaváranie uhoriek. Semená sa hodia takmer ku všetkým rybacím jedlám. Mladá vňať sa hodí k uhorkám, cuketám, paradajkám, rybám, hydine, do šalátov. Pridáva sa aj do vaječných jedál, tvarohových nátierok či omáčok.

Svieža aróma

Ak sa to dá, dávame prednosť čerstvému kôpru pred sušeným pre jeho charakteristickú arómu. Čerstvý kôpor sa má uchovávať v chladničke zabalený vo vlhkom papierovom obrúsku alebo so stonkami ponorenými v nádobe s vodou. Kôpor možno tiež mraziť vcelku, nasekaný alebo preliaty vodou v miskách na tvorbu ľadu.

Bryndzovo-zemiakové pirohy s kôprom

Potrebujeme:
1 kg uvarených obielených zemiakov
200 g polohrubej múky
vajce
soľ
Plnka:
200 g bryndze
200 g uvarených zemiakov
kôpor
150 g údenej slaniny

Postup:
1. Zemiaky postrúhame a spolu s múkou a soľou vymiesime hladké cesto. Na pomúčenom lopári rozvaľkáme a formou na pirohy vykrojíme kolieska.
2. Na každé koliesko dáme lyžičku plnky vymiešanej z bryndze, postrúhaných zemiakov, posekaného kôpru a z koliesok tvoríme formičkou pirohy.
3. Pirohy uvaríme v osolenej vode a keď vyplávajú, vyberieme ich, na tanieroch polejeme upraženými kockami slaniny a nasekaným kôprom.

Tip lenivého labužníka

Nadrobno pokrájanú kapustu dáme do misy, osolíme, trochu osladíme, premiešame, počkáme, kým pustí šťavu, potom pridáme cibuľu, nasekaný kôpor, niekoľko kvapiek oleja, dochutíme citrónovou šťavou a dáme do chladu odležať aspoň na hodinu.

debata chyba

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...