Niečo oravské na prípitok i pod zub

V oravských špecialitách nájdete najčastejšie suroviny z miestnych zdrojov.

21.06.2013 17:30
kyslá, kvasená kapusta, oravská kuchyňa Foto:
Kyslá kapusta je jednou z najpoužívanejších surovín v kuchyni oravského regiónu.
debata

Zuberecká hafirovica

Čučoriedkam sa na Orave ľudovo hovorí hafiry alebo hafury. V Zuberci sa z nich robí rumový likér – hafirovica. Do litrovej fľaše sa dá 200 ml čučoriedok, 200 ml kryštálového cukru a objem sa doleje tuzemským rumom. Asi po mesiaci je hafirovica najlepšia. Likér sa necedí, naopak – do pohára sa patrí naliať aj niekoľko plodov, ktoré sa v ústach rozplynú.

Výdatný bigoš

Oravci prebrali od Poliakov sýty bigoš, ktorý sa pripravuje na rôzne spôsoby. Vari najznámejší je bigoš z bravčového pliecka, ktoré sa najprv opečie na prerastenej údenej slanine, cibuli a cesnaku. Do vymasteného pekáča sa potom ukladajú plátky zemiakov, mäsová zmes, kapusta a zemiaky, podlejú sa vývarom a dusia v rúre.

Vareškov tip: Kuriatka na víne

Do panvice s rozohriatými dvoma lyžicami masti nasypeme dve hrste čerstvých alebo nakladaných kuriatok, podlejeme ich 200 ml červeného alebo ríbezľového vína, hotové zahustíme zátrepkou z kyslej smotany, do ktorej sme pridali lyžicu hladkej múky. Podávame s varenými kolienkami.

5 vecí, ktoré budeme potrebovať

Baranina
Dnes už nie je taká dominantná, ale v kraji pastierov oviec oddávna ľudia obohacovali svoju inak skromnú stravu pochúťkami z baranieho či jahňacieho mäsa.

Sito na halušky
Pravé oravské halušky sa odjakživa pripravovali hádzaním z lopára do vody, čo si vyžadovalo určitú zručnosť, dobrým pomocníkom je však aj sito na halušky.

Kyslá kapusta
Jednou z najpoužívanejších surovín v kuchyni oravského regiónu je práve kyslá kapusta, ktorou sa dodnes samozásobuje takmer každá domácnosť na vidieku.

Huby
Tunajšie lesy sú vychýrenou oblasťou výskytu mnohých druhov húb, najmä hríb smrekový láka hubárov z ostatných krajov Slovenska a v sezóne väčšinou neobídu naprázdno.

Lekvár
Slivkový, čučoriedkový či ríbezľový lekvár je obľúbenou surovinou do sladkých pochúťok, napríklad tradičných buchiet. Lekvár sa zvyčajne pripravuje bez prídavku cukru.

debata chyba

+ Múčne výrobky vám začnú spôsobovať mierne ťažkosti.
Ak vám niečo nejde, mali by ste to odložiť na lepší čas....

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...