Gastronomické symboly Oravy

Zloženie stravy a spôsob života obyvateľov Oravy boli ovplyvnené podnebnými podmienkami.

20.06.2013 12:00
potraviny, jedlo, oravská kuchyňa Foto:
Oravské gastronomické symboly sú ovplyvnené pastiersku tradíciu.
debata

Ľudia na klimaticky mierne priaznivejšej dolnej Orave sa živili najmä poľnohospodárstvom, horná Orava mala pastiersku tradíciu. Spájalo ich však jedno – skromná a jednoduchá obživa s dostupnými surovinami.

Švábka

V minulosti tvorili zemiaky hlavnú zložku potravy v oravských rodinách. Oravskú švábku pokladali za najlepšiu v celom Uhorsku a dosahovala aj najväčšie výnosy. Zemiaky sa jedli varené v šupke a s kapustou, v bohatších rodinách sa konzumovali miesené s mliekom, príležitostne ako príloha k mäsu.

Kapusta

Kapusta bývala dominantnou zeleninou, ktorú si Oravci dopestovali na vlastných poliach, uchovávali ju natlačenú v sudoch a počas roka používali do rôznych jedál, či už varenú, dusenú, smaženú, pripravovanú na spôsoby od výmyslu sveta. Kto by napríklad odolal pravej oravskej kapustnici?

Oravská slanina

Vôňa oravskej slaniny sa nedá s ničím porovnať, kvôli nej si človek dopraje nejakú tú kalóriu navyše. Halušky s bryndzou bez slaniny? To radšej labužníci ani neskúšajú… Na výrobu oravskej slaniny sa používajú kusy vykosteného bravčového bôčika s kožou. Má tvar hranola zlatohnedej farby.

Oštiepok

Pôvodom zo severného Slovenska je aj oštiepok. Ide o údený parený syr žltkastej farby a jemnej chuti, ktorý v origináli vyrábajú na salašoch a má tvar podlhovastých bochníčkov s rôznymi vytlačenými symbolmi. Oštiepok sa dá použiť aj na zapekanie či vyprážanie. Zvyčajne sa jeho použitie obmedzuje len na syrové misy a šaláty.

Parenica a korbáčiky

Parenica je ďalšia syrová špecialita s dlhou tradíciou. Na jej výrobu sa používa surové mlieko. Existuje variant údený a neúdený. Syr je typický svojím tvarom zvinutého pásika. Ďalším pareným syrom je korbáčik, ktorý sa vyrába v tvare zapletených vrkočov z tenkých syrových pramienkov.

Bryndza

Najslávnejším našim syrom je bryndza, ktorá je súčasťou slovenského gastronomického dedičstva. Je to prírodný syr s dlhoročnou tradíciou, ktorého pravý variant sa vyrába z hrudkovitého syra z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Obsahuje mnohonásobne viac mliečnych baktérií ako jogurty.

Žinčica

Žinčica je tradičný slovenský produkt – je to prevarená srvátka, ktorá zostala po vyzrážaní ovčieho mlieka. Pije sa sladká alebo kyslastá. Najlepší druh žinčice sa volá urda, je hustejšia ako normálna slaná alebo kyslá žinčica. K autentickému zážitku pri návšteve salaša patrí pitie žinčice z typických pastierskych črpákov.

debata chyba

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...