Maďari majú radi sladkosti. Viete, čo je flódni?

Maďarsko nie je len ríšou guláša a iných zvučných dobrôt, ale aj krajinou sladkostí, na ktorých si môžete pochutnať v početných cukrárňach (cukrászda).

10.06.2013 17:30
orechový závin, múčnik, dezert Foto:
Príprava maďarského orechového závinu je časovo náročnejšia.
debata

Ponuka je naozaj široká, sladkosti sú síce drahšie, ale aj väčšie ako tie, na aké sme zvyknutí.

Somlói galuska

Piškótové halušky – tento preslávený dezert sa skladá z 3 korpusov: piškótového (svetlého), kakaového a orechového, ktoré sa pečú zvlášť. Z múčnika sa lyžicou oddeľujú halušky, ktoré sa zdobia šľahačkou a čokoládovou polevou.

Krémes

Krémeš je ďalší slávny maďarský dezert, do pravých krémešov sa vždy používa pravá vanilka a ich doménou je vynikajúci vanilkový krém. Práve „vďaka“ krému sa zväčša nedajú konzumovať kultivovane, často ide o technicky náročný rituál.

Dobos torta

Dobosova torta je zložená z viacerých tenkých piškótových plátov. Tradične sa používa 7 vrstiev, ktoré sú spojené čokoládovým krémom a vrchná je ozdobená karamelom. Doboška je síce celkom jednoduchá, ale jej príprava je časovo náročnejšia.

Gasztenyepüré

Gaštanové pyré sa predáva v každej cukrárni a nájdeme ho v rôznych formách. Podáva sa buď samostatne, zlepšené ešte šľahačkou a čokoládou, alebo sa z neho pripravujú krémy do múčnikov, zdobia sa ním dezerty či ochucujú čokoládové peny.

Dios és makos beigli

Orechový a makový závin je maďarská špecialita pripravená z niekoľkokrát vykysnutého a potom natenko vyvaľkaného cesta. To sa plní makovou alebo orechovou plnkou a zroluje sa. Príprava je časovo náročnejšia, tak ako pri Dobosovej tor­te.

Flódni

Trojvrstvový maďarský dezert – pôvodne židovský múčnik z lístkového cesta, ktorý v Maďarsku zdomácnel. Dnes patrí k dobrému jedlu v každom ročnom čase. Jeho viacnásobné vrstvy tvorí ovocie (najmä jablká), mak a orechy.

debata chyba

+ Odhodlanie prináša výsledky, nevzdávajte sa.
Dokážete sa naučiť všetko čo treba, preto sa nebojte o to čo bude...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...