Pivo s čokoládou
Český posudzovateľ piva, Pavel Konáš, presviedča, že pivo sa hodí „k podstate každému jedlu“. Čo sa týka sladkého, vypichol by tam tie jedlá a dezerty, ktoré sú niečim okorenené. Podľa jeho slov je okoreniť sladké dnes trendom. Pýtate sa čím okoreniť? Napríklad čili papričkou! K čokoládovému dezertu s čili papričkou sa vraj pivo hodí vynikajúco. „Skúste to,“ radí Konáš, „nie je to niečo, čo by vám po chuťovej stránke bolo odporné. Naopak, je to zaujímavé.“
Mastné jedlá
Kombinovať rôzne chute je malé gurmánske dobrodružstvo, hoci pre nás stredoeurópanov je „páriť“ netradičné, alebo opozičné chute ako napríklad slanú so sladkou, prinajmenšom nezvyklé. Keďže pivo má veľké množstvo chmeľových látok, základom, s čím ho kombinovať, sú predsa len mastné jedlá.
Chutí aj s enciánom
Veľmi populárny je k pivu nakladaný encián. Siahne po ňom v reštaurácii každý, kto si chce k pivu len niečo „zobnúť“ a nemá chuť na veľké jedlo. Keďže nakladaný encián je pikantný, hodí sa aj k vínu. „Ak sa doň opäť pridá feferónka, povzbudí to aj chuť piť,“ prezradil P. Konáš.