Doba pečenia a hygiena pri príprave kuraťa

Aby bolo kurča chutné, oplatí sa dodržiavať niektoré zásady.

23.05.2013 11:30
pečené kura Foto:
Do vnútra kurčaťa vložte zväzok čerstvých byliniek či niekoľko strúčikov cesnaku.
debata

Skúška správnosti

Keď chceme zistiť, či je kurča správne prepečené, asi po 40 minútach pečenia skúsime bez veľkého násilia oddeliť stehennú kosť od kurčaťa krútiacim pohybom. Ak to pôjde zľahka, kura je hotové. Ďalšie pečenie by už len vysúšalo mäso a nebolo by šťavnaté.

Bylinkové príchute

Ak pečiete kura vcelku, vložte do jeho vnútra zväzok čerstvých byliniek či niekoľko strúčikov cesnaku. Alebo pod kožu votrite zmäknuté maslo premiešané s vetvičkami rozmarínu. Pri marinovaní kuracie mäso niekoľkokrát narežte, aby chuť marinády lepšie prenikla do jedla.

Rozmrazujte pomaly

Zmrazené kurča treba rozmrazovať pomaly, aby nestrácalo príliš veľa šťavy. Najlepšie je nechať mäso rozmraziť cez noc na site s podložkou, aby tekutina odtekala. Keď je kurča dostatočne rozmrazené, vyberieme vnútornosti, ak sú uložené v brušnej dutine.

Hrozba salmonelózy

Hydina je veľmi náchylná na uchytenie salmonely. Surovú hydinu nikdy neporciujeme na drevených doskách. V zárezoch a žliabkoch sa môžu salmonely usadiť. Pracovné nástroje na hydinu treba dôkladne umyť či vyčistiť horúcou vodou. Salmonely zničíme až pri dlhšej tepelnej úprave.

Vareškov tip: Zaoceánske kurča

Kuracie porcie ponoríme do cmaru a necháme odležať 2–3 hodiny. Medzitým zmiešame múku so štipkou muškátového orieška, čiernym a stejkovým korením, sušeným cesnakom, sladkou paprikou a soľou. Odkvapkané mäso obalíme v ochutenej múke a obalené smažíme na oleji.

5 vecí, ktoré budeme pri príprave potrebovať

Kurča
Kuracie mäso je lacné a má veľmi jemné svalové vlákna, preto sa ľahko kulinársky spracováva. Spolu s rybacinou je oproti iným druhom mäsa najlepšie stráviteľné.

Nožnice na hydinu
Na trhu sú v ponuke rôzne druhy nožníc na hydinu so špeciálne tvarovaným ostrím, aj na porciovanie hlboko zmrazeného mäsa či hydinových kostí.

Med
Kurča s medom má krásnu tmavú farbu, čo je spôsobené tým, že med pekne skaramelizuje. Veď kto by odolal chrumkavej kôrke, ktorá je už na pohľad vábivá.

Karí
Kuracie karí je jeden z najpopulárnejších indických receptov, je to rýchly, jednoduchý a chutný pokrm. A karí je ideálnym korením aj k iným pokrmom z kuraciny.

Rozmarín
Používajú sa čerstvé aj sušené lístky tohto voňavého korenia, ktoré povzbudzuje vylučovanie tráviacich štiav, stimuluje činnosť pečene a obmedzuje rast baktérií.

debata chyba

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...