Lovci baktérií
Reďkovky produkujú horčičné oleje, ktoré v ľudskom organizme pôsobia antibakteriálne a antimykoticky: na jazyku, v žalúdku a čreve lovia baktérie i plesne a ničia ich. Reďkovky rozpúšťajú hlieny, čistia nosohltan, dezinfikujú sliznice a preventívne pôsobia proti infekciám.
Prísada do šalátov
Reďkovky majú uplatnenie najmä v šalátoch. Dajú sa aj variť, dusiť a použiť napríklad do reďkovkového leča, ale najzdravšie sú čerstvé. S nakrájanou cibuľou, jogurtom, kyslým mliekom, balzamikovým octom, pažítkou či ďalšími druhmi zeleniny sú výbornou prílohou ku grilovanému mäsu.
Rýchly recept: Reďkovkový tvaroh s uhorkou
- 125 g mäkkého nízkotučného tvarohu
- zväzok reďkoviek
- šalátová uhorka
- soľ
Postup:
- Reďkovky umyjeme, niekoľko z nich nakrájame na veľmi tenké kolieska, väčšie množstvo z nich nahrubo nastrúhame. Do nastrúhaných reďkoviek nastrúhame aj šalátovú uhorku, môžeme aj so zelenou šupkou.
- Zo zeleniny trochu vytlačíme šťavu, pridáme polovicu téglika mäkkého tvarohu. Nakoniec len osolíme podľa chuti.
- Nátierku necháme vychladiť a natierame na chlieb či iné obľúbené pečivo. Namiesto uhorky môžeme použiť papriku, paradajky či iné druhy zeleniny.
Tip lenivého labužníka
Natvrdo uvarené vajcia nakrájame na kusy, reďkovky nakrájame, salámu a syr nakrájame na malé kúsky, na zálievku zmiešame horčicu, jogurt a majonézu, v mise zmiešame reďkovky, vajcia, salámu, syr, zalejeme zálievkou, osolíme a okoreníme.