Vďaka látke lactucín ľadový šalát upokojuje nervy, zmierňuje stres a pomáha pri zaspávaní. Okrem toho je vhodný na redukčné diéty, má vysoký obsah vlákniny.
Celoročná zelenina
Ľadový šalát dostať dnes už po celý rok. Pri jeho nákupe musíme dávať pozor na to, aby hlúb nemal hnedé zafarbenie, vtedy už nie je čerstvý. Nie je však náročný na skladovanie a je mimoriadne trvanlivý – v chladničke vydrží 1 až 2 týždne.
Chutí so všeličím
Ľadový šalát konzumujeme najmä čerstvý, napríklad s kuracím mäsom, chutí aj s lososom či tuniakom. Používa sa do zeleninových šalátov, napríklad s paradajkou či ako obloha k jedlu. Môžeme ho dať aj do polievky, ale až ku koncu varenia.
Rýchly recept: Tortily plnené kuracinkou s ľadovým šalátom
Potrebujeme:
0,5 kg kuracieho mäsa 400 g kukuričných lupienkov 2 vajcia olej 6 bezlepkových kukuričných tortíl ľadový šalát cherry paradajky žltá paprika uhorka soľ biely jogurt cesnak
Postup:
- Mäso nakrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme, obalíme vo vajíčku a v rozdrvených kukuričných lupienkoch. Takto obalené mäso usmažíme v panvici.
- Zálievku urobíme z 5 PL bieleho jogurtu, PL majonézy a kl cesnaku. Tortily predhrejeme v mikrovlnnej rúre.
- Na tortily natrháme ľadový šalát, na polovičky nakrájané cherry paradajky, žltú papriku, kúsky mäsa, polejeme zálievkou a a zrolujeme ich.
Tip lenivého labužníka
Bylinkové a údené tofu pokrájame na kocky, dáme do misy, pridáme nakrájané paradajky, pokrájané reďkovky a natrhaný ľadový šalát. Všetko dobre premiešame, ozdobíme kopčekmi sojanézy, ktoré môžeme nakoniec so šalátom premiešať.