Aké má byť dobré mäso?

Odborníci na výživu mäso odporúčajú, dokonca jeho konzumácia prospieva zdraviu človeka. Naopak, nedostatočný príjem mäsa môže pôsobiť negatívne na zdravie ľudí, najmä detí a mládeže.

15.04.2013 09:00
mäso - mäsitý pokrm - dieťa so surovým mäsom Foto:
Mäso je zdrojom plnohodnotných bielkovín. Tie sú nevyhnutnou zložkou potravín už aj u malých detí.
debata

Aj konzumácia mäsa sa však musí riadiť uznávaným pravidlom „pestro a striedmo".

Mäso a bielkoviny

Mäso je zdrojom plnohodnotných bielkovín. Tie sú nevyhnutnou zložkou potravín, sú hlavným zdrojom dusíka a najvýznamnejšou živinou pre človeka. Mäso ich obsahuje vo vyváženom vzájomnom pomere.

Mäso a rast

Mäso je najmä materiálom na výstavbu telesných tkanív. Bielkovinové štruktúry v tele sú v ustavičnej premene. Vyššiu potrebu majú deti v období rastu, odporúča sa konzumovať živočíšne a rastlinné bielkoviny v pomere 1 : 1.

Mäso a chuť

Mäso je mimoriadne sýtou potravinou, po úprave má veľmi dobré zmyslové vlastnosti a ponúka pestrú škálu kulinárskych postupov pri príprave. Tieto vlastnosti sú hlavnou príčinou záujmu o mäso ako potravinu.

Mäso a vitamíny

Mäso je zdrojom takmer všetkých vitamínov s výnimkou kyseliny askorbovej. Najvyšší podiel na krytie fyziologických potrieb ľudského organizmu zabezpečuje vitamín B12 a ďalšie vitamíny skupiny B, B2 a B6.

Mäso a minerálne látky

Najcennejšou minerálnou zložkou mäsa je železo, mäso kryje vysoký podiel železa z fyziologických potrieb človeka. Mäso, najmä hovädzie, je výborným zdrojom zinku a jeho využitie ľudským organizmom je vysoké.

Mäso a cholesterol

Mäsu býva neprávom prisudzovaný podiel na vyššej hladine cholesterolu v krvi. Pritom cholesterol si organizmus vytvára zo 70 percent sám. Zvyšok využíva z prijímaných potravín. Pozor však na príliš tučné mäso, to telu neprospieva.

debata chyba

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...

+ Pravidelne regenerovať svoje sily je správne, inak padnete únavou.
Podnikanie bude smerovať dopredu a vy budete...