Aj konzumácia mäsa sa však musí riadiť uznávaným pravidlom „pestro a striedmo".
Mäso a bielkoviny
Mäso je zdrojom plnohodnotných bielkovín. Tie sú nevyhnutnou zložkou potravín, sú hlavným zdrojom dusíka a najvýznamnejšou živinou pre človeka. Mäso ich obsahuje vo vyváženom vzájomnom pomere.
Mäso a rast
Mäso je najmä materiálom na výstavbu telesných tkanív. Bielkovinové štruktúry v tele sú v ustavičnej premene. Vyššiu potrebu majú deti v období rastu, odporúča sa konzumovať živočíšne a rastlinné bielkoviny v pomere 1 : 1.
Mäso a chuť
Mäso je mimoriadne sýtou potravinou, po úprave má veľmi dobré zmyslové vlastnosti a ponúka pestrú škálu kulinárskych postupov pri príprave. Tieto vlastnosti sú hlavnou príčinou záujmu o mäso ako potravinu.
Mäso a vitamíny
Mäso je zdrojom takmer všetkých vitamínov s výnimkou kyseliny askorbovej. Najvyšší podiel na krytie fyziologických potrieb ľudského organizmu zabezpečuje vitamín B12 a ďalšie vitamíny skupiny B, B2 a B6.
Mäso a minerálne látky
Najcennejšou minerálnou zložkou mäsa je železo, mäso kryje vysoký podiel železa z fyziologických potrieb človeka. Mäso, najmä hovädzie, je výborným zdrojom zinku a jeho využitie ľudským organizmom je vysoké.
Mäso a cholesterol
Mäsu býva neprávom prisudzovaný podiel na vyššej hladine cholesterolu v krvi. Pritom cholesterol si organizmus vytvára zo 70 percent sám. Zvyšok využíva z prijímaných potravín. Pozor však na príliš tučné mäso, to telu neprospieva.