Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Pravda.sk
Zvyšok zloženia je voda, ďalej je to soľ a „éčka“. Platí základné pravidlo – čím vyššie percento mäsa figuruje v zložení, o to je šunka kvalitnejšia.
Sviatočná baba
Tradičným a jednoduchým jedlom je veľkonočná baba – slaný koláč z rožkov, vajec, cibule, cesnaku, plnotučného mlieka, údenej bravčovej rolky, slaniny, pažítky, petržlenovej vňate, žihľavy a čierneho korenia. Táto veľkonočná maškrta naplní nejeden pôstom potrápený žalúdok.
Vareškov tip: Vaječná hrudka
Do litra vriaceho mlieka pridáme 15 rozšľahaných vajíčok. Dochutíme vegetou, soľou a mletým čiernym korením. Môžeme pridať aj najemno nasekanú pažítku. Potom všetko miešame, až kým sa vajcia zrazia. Precedíme cez gázu a necháme odkvapkať.
5 vecí pre prípravu veľkonočných dobrôt
Jahňacina
Vnímame ju ako symbol Veľkej noci. Pre jej delikátnu chuť, nízky obsah tuku a vysoký podielu cenných látok by sme ju mali jesť pravidelne.
Servírovací tanier
Veľkonočný stôl ponúka hojnosť pochúťok, ktoré si zaslúžia podávanie na tanieroch vyrobených z najkvalitnejšieho porcelánu v elegantnom štýle.
Rozmarín
Čerstvý rozmarín so svojou prenikavou vôňou a lahodnou chuťou sa používa najmä pri tepelnej úprave jahňacieho mäsa, o niečo menej do polievok a omáčok.
Vajce
K sviatkom jari patrí celkom prirodzene vajce. V mnohých kultúrach je symbolom plodnosti, života a vzkriesenia, pretože samo zárodok života obsahuje
Pažítka
Čerstvá pažítka vonia jarou, nech ju už pestujeme v záhrade alebo doma v kvetináči, pokrmy nielen dochutí, ale je aj zdravá, obsahuje mnoho vitamínov a minerálov.