Skladovanie zákuskov a rozpúšťanie čokolády

Čo je potrebné pre upečenie chutných veľkonočných zákuskov a ako ich správne uskladniť? Poradíme vám.

27.03.2013 13:30
silikónová forma na pečenie Foto:
Silikónová forma zjednoduší pečenie.
debata

Cukor konzervuje

Existuje viac návodov na to, ako si dlho uchovať čerstvé zákusky a dezerty. Osvedčený postup hovorí, že zákusky dáme do vzduchotesnej nádoby spolu s niekoľkými kockami cukru a dôkladne ju uzavrieme. Ak uchovávame múčniky v chladničke, najvhodnejšia na uskladnenie je horná polička chladničky s teplotou asi 8 °C.

Keď čokoláda zhustne

Pri rozpúšťaní čokolády si treba dať pozor – väčšie množstvo nerozpúšťame naraz. Najprv sa rozpustí asi 300 g a potom sa postupne pridáva po kúskoch zvyšok. Ak sa pri topení prehreje a zhustne, treba do nej postupne pridať podľa potreby na každých 100 g čokolády asi 15 g rastlinného tuku, kým nie je opäť hladká a tekutá.

Vareškov tip: Zajačiky z tuku

Najskôr do štyroch pohárov múky nastrúhame 250 g tuku a vlejeme téglik smotany. Vypracujeme cesto, ktoré necháme v chladničke odležať. Potom ho vyvaľkáme na hrubší plát a vykrajujeme zajačiky, ktoré zvoľna upečieme. Ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre.

5 vecí, ktoré budete na pečenie potrebovať

Krupicový cukor
Biele zlato, ktoré je v roztoku číre, krupicový cukor je vlastne zmes menších alebo rozdrvených homogénnych kryštálov, ktoré sú voľne sypké.

Forma na pečenie
Pomocník každej gazdinky, ktorá rada pečie sladké dobroty. Populárna je dnes silikónová forma, ktorá je už dve minúty po vytiahnutí z rúry chladná.

Vajcia
O ich zdravotných účinkoch sa roky vedie polemika, ale ich jedinečná vlastnosť spojiva je neoceniteľná. Sú recepty, najmä na piškótové cestá, kde vajcia nenahradíte.

Šľahačka
Je to veľmi tučná smotana, obsah tuku by mal byť aspoň 33 percent. Ušľahanou šľahačkou väčšinou zdobíme alebo plníme zákusky, dezerty a múčniky.

Vanilkový cukor
V našich končinách sa pri pečení namiesto pravej vanilky, ktorej cena je vysoká, používa vanilkový (vanilínový) cukor s umelo vyrobeným vanilínom.

debata chyba

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...