Šesť pravidiel ako upiecť skvelé koláče

Aj pri veľkonočnom pečení platí staré dobré príslovie: dobré koláče sa robia s chladnými rukami a horúcim srdcom.

25.03.2013 12:00
debata (1)
Foto: SHUTTERSTOCK
pečenie, matka, dcéra

Veľkonočné články, recepty, ozdoby a vajíčka na Velkanoc.Prav­da.sk

Pritom by pri sviatočnom pečení mala vládnuť radosť a pokoj, nie uponáhľaný beh. Tu sú niektoré pravidlá, ktoré vám pomôžu.   

Prvé pravidlo – izbová teplota

Kým sa pustíte do pečenia, treba myslieť na to, aby všetky suroviny mali rovnakú – izbovú teplotu. Múka býva v kuchynskej poličke, vajcia a maslo v chladničke, preto im treba dať čas, aby sa teplota vyrovnala.  

Druhé pravidlo – prevzdušnenie múky

Pri práci s múkou je dobré myslieť na jej prevzdušnenie. Možno sa vám bude zdať staromódne preosievať múku pred pečením cez jemné sito, ale verte tomu, že inak ju nenadľahčíte. Rozdiel naozaj poznať a nejaká tá minútka navyše neuškodí.  

Tretie pravidlo – odležanie cesta

Keď pripravujete maslové cesto, počítajte s časom na jeho odležanie v chlade, ktoré je dôležité, aby sa lepok v múke „upokojil“ a pri vložení do horúcej rúry sa cesto nezrazilo. S odpočinutým cestom sa navyše oveľa lepšie pracuje.  

Štvrté pravidlo – chladné ruky

Najlepšie sa pracuje s cestom, keď máme chladné ruky, ako hovorí príslovie. Ruky si ochlaďte pod studenou vodou alebo si dlane ochladzujte zásobníkom na ľad z mrazničky. Prípadne si ruky zľahka natrite olejom, aby sa vám na ne cesto nelepilo.

Piate pravidlo – papier na pečenie

Nielen moderné, ale aj veľmi účelné je používanie papiera na pečenie. Po dopečení treba ešte horúce koláče opatrne stiahnuť z plechu aj s papierom. Keď trochu vychladnú, nie sú krehké a po vychladnutí ich ľahko z papiera zosunieme.  

Šieste pravidlo – tuhý sneh

Vajcia nikdy nerozklepávajte nad cestom, aby sa doň nedostalo smradľavé vajce. Dávajte pozor, aby sa do bielkov nedostal ani kúsok žĺtka. Dobre našľahaný sneh spoznáte podľa toho, že keď doň zarežete nožom, rez sa nestratí.

1 debata chyba

+ Správajte sa disciplinovane, pomôže vám v tom aj cvičenie.
Napravte svoje chyby z minulosti, nie je to hanba....

+ Nájdite čas na relax, zmierni to stres.
Úspech v podnikaní je blízko, verte svojim schopnostiam....