Čo sa stane, ak to preženieme s pitím vody?

Odvrátená tvár pitia vody. Hydratácia je základom pre fungovanie buniek, tkanív, zlepšuje stav organizmu, ale aj vzhľad pokožky. Čo sa však môže udiať, keď siahame po čírej tekutine aj vtedy, keď naše telo o to nestojí? Bolesti hlavy či depresia patria takisto k príznakom nadmerného príjmu tekutín. Ale to nie je všetko.

19.03.2023 13:00
Čo piť pri cvičení - vodu, iontové nápoje alebo... Foto:
Žalúdok plný vody navyše spôsobuje, že pociťujeme nevoľnosť.
debata

​Módny trend

Fľaša s vodou v ruke sa rovná lepšej fyzickej a psychickej kondícii. Dôkladné „zavlažovanie“ vlastného tela je kľúčom k zdraviu, hoci len po určitú hranicu. Existuje totiž stav, keď sa nadmerné pitie vody spája aj so život ohrozujúcimi stavmi. Hoci to na prvý pohľad nevyzerá reálne, prehnaná starostlivosť o hydratovanie organizmu so sebou prináša viaceré problémy. „Pitie príliš veľkého množstva vody môže viesť k stavu, ktorý sa nazýva hyponatrémia. Ide o nebezpečný pokles hladín sodíka v krvi,“ vysvetľuje pre portál eatwell.com výživová poradkyňa Kristin Koskinenová. Sodík patrí do skupiny dôležitých elektrolytov, ktorých hlavnou úlohou je ustriehnutie správnej distribúcie tekutín v tele.

Podľa farby určíme príčinu

Stavy nedostatku sodíka sú vraj zriedkavé, ale môžeme sa s nimi stretnúť v období, keď sa snažíme zhodiť nadbytočné kilogramy. V takomto prípade je v popredí škrtenie kalórií a zvýšený príjem čírej tekutiny. Hranicu toho, či pijeme akurátne množstvo vody, nie je ťažké ustriehnuť. Prvým príznakom nadmerného „zavodňovania“ je zafarbenie moču, ktorý je svetložltý alebo takmer bezfarebný. Ak je močenie časté, znamená to, že si doprajeme viac tekutín ako treba.

Keď do hry vstupuje káva

Nadmerné nutkanie na močenie môže tiež spôsobiť príjem kofeínu a alkoholu. Prvá spomínaná látka sa nachádza v čiernom čaji či káve. Povzbudzuje nielen duševný či fyzický stav organizmu, ale pôsobí aj na vyplavovanie vody z tela. Po šálke kávy si treba dopriať asi 2 – 3 dcl vody. Podľa spomínanej odborníčky vieme presne podľa chodenia na toaletu určiť to, aké veľké množstvo vody prijímame. „Ľudia priemerne močia šesť až osemkrát denne, v norme je aj desaťkrát denne,“ pripomína odborníčka.

beh, šport, pohyb, pitný režim, pitie, zdravý životný štýl Čítajte aj Pijete príliš veľa vody? Telu tým môžete škodiť!

Ako to funguje

Obličky majú podľa nej limit na to, koľko tekutín dokážu vylúčiť pri jednej návšteve toalety. Ide maximálne o 800 – 1000 ml za hodinu. „Všetko čo prekročí tento objem zavodňuje telo. Keď sa organizmus nevie zbaviť prebytočnej vody, bunky sa zväčšujú, aby dokázali vstrebať vodu,“ hovorí Koskinenová. Zavodňovanie organizmu sa prejavuje tým, že sa cítime nafúknutí. Žalúdok plný vody navyše spôsobuje, že pociťujeme nevoľnosť.

Depresia z vody?

Pri zavodnení tela sa v ňom mierne zníži hladina sodíka, čo spôsobí takzvaný opuch buniek. Keďže mozog je uzavretý v lebke, nie takmer žiadna možnosť na expanziu buniek. I keď táto teória vyzerá nereálne, odborníci si stoja za svojimi tvrdeniami. Tlak v hlave spôsobuje bolesti, ale dokonca aj takzvanú mozgovú hmlu. Poznáme ju tiež vo forme miernych príznakov depresie. Nálada sa dostáva do pochmúrneho, spomaleného módu. Vedci zároveň tvrdia, že neexistujú presné informácie o tom, aká nízka hladina sodíka v tele spôsobuje spomínané ťažkosti.

Príjem tekutín nie je exaktnou vedou

Vieme si ho určiť len približne a závisí od toho, či sú letné mesiace, športujeme alebo sa saunujeme. Odporúčaná denná dávka tekutín (vody, bylinných čajov, polievok a podobne) je asi 3,7 litra pre mužov. V prepočte ide o 12– 15 šálok vody denne. Pre nežnejšiu polovičku ľudstva je stanovených a 2,7 vody litra, to je 11 – 12 pohárov. „Tekutiny nepochádzajú len z vody, ale aj z akéhokoľvek nápoja, ktorý pijeme a takisto z mnohých jedál,“ hovorí výživová expertka. Podľa americkej Akadémie výživy a dietetiky približne 20 % denného príjmu tekutín pochádza z jedla a zvyšok z nápojov. Ak sú ovocie, zelenina, polievky a smoothies bežnou súčasťou našej stravy, nemusíme sa sústreďovať na príliš časté pitie vody. V dňoch, keď si doprajeme rýchle občerstvenie, čipsy či vyprážané jedlá si môžeme dopriať pohár vody navyše.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #pitný režim #depresia #bolesť hlavy #močenie #hydratácia #potenie #opuch #príjem tekutín

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...