Prečo priberáme aj z vody? Niekedy až 10 kíl

Pokiaľ sa súčasťou pitného režimu stávajú sladené nápoje, máme problém. Doplňovanie tekutín v podobe kalorických nealko drinkov totiž dokáže už v priebehu jediného roka spôsobiť priberanie na váhe. Odborníci v novom výskume varujú, že stabilnú hmotnosť si môžeme udržať pitím čistej, neochutenej vody. Pridávajú ešte zopár rád navyše na udržanie štíhlej línie.

03.02.2023 12:00
limonáda, voda, nápoj, tekutiny, pitný režim Foto:
Odopieranie si sladkostí, obmedzovanie konzumácie zemiakových lupienkov či smažených jedál nemusí mať úspešné vyústenie za predpokladu, že sa nesústredíme aj na príjem kalórií z tekutín.
debata

Nenápadné ukladanie tuku

Odopieranie si sladkostí, obmedzovanie konzumácie zemiakových lupienkov či smažených jedál nemusí mať úspešné vyústenie za predpokladu, že sa nesústredíme aj na príjem kalórií z tekutín. Kvalitný pitný režim je vskutku dôležitý pre zdravý metabolizmus a udržiavanie stabilnej hmotnosti. V niektorých prípadoch si však do nášho „nápojového lístka“ zaradíme aj drinky, ktoré pri dlhodobom používaní spôsobujú priberanie kilogramov. Najväčším rizikom je podľa vedcov pitie sladených vôd. Najčastejšie ide o rôzne kolové nápoje, ochutené minerálky či ovocné džúsy. Okrem hydratácie poskytujú telu aj istú dávku cukru, ktorý má na svedomí prudký nárast hladiny cukru v krvi a inzulínu. Nespracovaný cukor, napríklad fyzickou aktivitou, sa nenápadne ukladá do podkožného tkaniva vo forme tuku.

Koľko môžeme pribrať za rok?

Výskum, ktorý publikoval časopis American Journal of Clinical Nutrition uvádza, že sladené nápoje ovplyvňujú telesnú hmotnosť. Účastníčky výskumu, ktoré pili aj jeden sladený nealko drink každý deň pribrali za rok približne pol kilogramu a počas nasledujúcich piatich rokov až do troch kilogramov. K tomu je potrebné pripočítať aj nárast hmotnosti z nezdravého, kalorického jedla. Nežnejšia polovička ľudstva, ktorá sa vyhýbala pitiu tekutín s obsahom cukru si počas spomínaného obdobia udržiavala takmer rovnakú hmotnosť.

Problém s hmotnosťou sa ukáže aj po rokoch

Zaujímavý je výskum, ktorý zverejnil časopis Journal of the American Medical. Podľa neho, ženy ktoré zvýšili pitie nealkoholických ochutených nápojov z menej ako jedného za týždeň na najmenej na jeden sladený nealko drink denne si zvýšili týždenný energetický príjem až o vyše 350 kilokalórií. Spomínaný výskum dospel k nepríjemnému záveru. Dámy, ktoré si takýmto spôsobom upravili pitný režim pribrali počas štyroch rokov aj desať kilogramov. Naopak, zmeny na váhe nezaznamenali ženy, ktoré vypili jeden sladený nápoj týždenne.

chudnutie, kilogramy, diéta Čítajte aj Bez týchto zásad chudnutie nefunguje

Cukor v číslach

Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, zo sladených nápojov dokážeme pri pravidelnom pití nabrať veľa zbytočnej energie. Voda nemá žiadnu kalorickú hodnotu. Dvojdecový kolový nápoj však obsahuje vyše 80 kcal, podobne je na tom ovocný džús a káva s mliekom a cukrom. Výskumy upozorňujú, že zo spomínaných nápojov nezvykneme priberať, ak si ich doprajeme len z času na čas. Výhrou pri udržiavaní hmotnosti vraj nie sú ani nápoje „sladené“ umelými sladidlami, keďže dochádza k zbytočnému uvoľňovaniu inzulínu do krvi a k poklesu cukru v tele. Ľudský organizmus na tento stav zareaguje hladom, čo v praxi znamená zvýšený príjem jedla a priberanie.

Obezita zasahuje najmä stred tela

Hmotnosť ovplyvňuje aj stravovanie nielen pitný režim. Výskum z časopisu JAMA Neurology prichádza so zaujímavým zistením. Ľudia, ktorých 20 % energetického denného príjmu tvorili spracované potraviny, polotovary či údené lahôdky mali zvýšené riziko priberania. Častá konzumácia klobás, trvanlivých salám a údených dobrôt mala podľa magazínu BMC Research Notes na svedomí nárast tuku na bruchu. Priberanie na tejto časti tela sa niekedy označuje ako centrálna obezita, pretože sa zásoby tuku hromadia v strede tela. V prepočte na čísla ide o BMI (Body Mass Index) nad 30, obvod pásu u mužov nad 101 cm a u žien nad 86 cm.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cukor #inzulín #sladené nápoje #sladené a energetické nápoje #priberanie na hmotnosti

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...