Okná na noc zatvoriť či otvoriť? Ak sa chcete dobre vyspať, potom jednoznačne...

Ako spíte vy? Pri zatvorenom či otvorenom okne? Fanúšikovia otvoreného okna majú svoj silný argument - čerstvý vzduch je pre spánok dobrý, či nie?

22.09.2021 13:00
žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok,... Foto:
Ako sa vám spalo pri otvorenom okne?
debata (3)

To určite áno, ale otvorené okno predsa len až takou výhrou nie je. Prečo? Tu je odpoveď, s ktorou prišli vedci z Univerzity Johannesa Gutenberga v Mainzi.

Hlavným dôvodom, prečo horšie spíme pri otvorenom okne, je hluk z dopravy. Práve hluk má veľký vplyv na našu pohodu a zdravie a to najmä v noci. Dokonca aj vtedy, keď zdravo spíme a hluk nijako špeciálne nevnímame.

spálňa, koral Čítajte viac Posteľ orientovaná hlavou k oknám? Zrkadlo oproti nej? Nie! Ako by mala vyzerať vaša spálňa?

V závislosti od toho, kde žijete, je hluk z dopravy viac či menej výrazný. Akonáhle však pod našimi oknami prejde čo i len jedno auto, telo uvoľní stresové hormóny, ktoré môžu spôsobiť prudký nárast cholesterolu a krvného tlaku. To zase môže zvýšiť riziko kardiovaskulárnych chorôb. Aj duševné choroby, akými sú depresia alebo úzkosť, môžu byť „živené“ práve nočným stresom.

Čím hlasnejší je hluk z ulice, tým viac je narušená nočná fáza regenerácie tela. Ak žijete v meste, pred spaním by ste mali okno jednoznačne zavrieť, podľa štúdie. Ak aj napriek zatvorenému oknu počujete hluk dopravy, pokojnejšie spanie vám môžu zaistiť špeciálne závesy, vonkajšie žalúzie ako aj štuple do uší.

Pred spaním si však izbu poriadne vyvetrajte. Tak dosiahnete správnu teplotu spálne a v noci je v miestnosti dostatok čerstvého vzduchu aj bez otvoreného okna.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #spánok #relax #hluk z ulice

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Myslite hlavne na seba, doteraz ste mysleli na ostatných.
Pokiaľ niečo potrebujete, nečakáte na zľavy a...