Čo spôsobuje návaly hladu a žravosti?

Pocity náhleho hladu už dávno nie sú výsadou prázdnych žalúdkov. Hlad sa hlási o slovo aj vtedy, keď jeme veľa jedla. Prečo je to tak?

30.10.2020 13:00
hlad, cholesterol, obezita, jedlo, prejedanie Foto:
Stavy spojené s hladom vyvoláva aj „sebatrýznenie“ sledovaním videí z prípravy chutných jedál.
debata

Problém s citmi, nie žalúdkom

Hodina alebo dve po jedle a zase máme pocit hladu. Odborníčka na zdravú výživu a autorka knihy Manažment hladu Susan Albers vysvetľuje, že časté pocity prázdna v bruchu spojené s hladom nie sú vôbec záležitosťou jedla. Ide podľa nej o problém s nezvládnutými emóciami. „Počas dňa robíme stovky rozhodnutí o jedle, ale väčšina z nich nie je vyvolaná skutočným hladom. Jedlo máme k dispozícii 24 hodín denne 7 dní v týždni, ale sme aj pohltení stresom a emóciami,“ hovorí pre portál prevention.com.

Aké chyby robíme?

Hladovanie často súvisí s držaním rôznych diét. Najčastejšie je vyvolané vtedy, ak z jedálneho lístka vylúčime alebo obmedzíme niektorú dôležitú živinu. Poznáme tri dôležité makroživiny, ku ktorým zaraďujeme bielkoviny (proteíny), tuky, sacharidy (cukry). Ak je diéta založená napríklad na „priškrtení“ čo len jednej zložky, telo volá o pomoc. A najčastejšie v podobe hladného žalúdka. V prípade, že sa chceme zasýtiť na dlhšie obdobie, mali by sme organizmu dopriať širokú škálu zdravých potravín, medzi ktoré patria spomínané makroživiny. Zabúdať však netreba ani na vlákninu, ktorá zaplní žalúdok a potlačí pocity hladu. Vlákninu nájdeme v celozrnných potravinách, zemiakoch, cestovinách, zelenine, ale aj v orechoch či semenách rastlín.

Stres, zabijak štíhlej línie

Návaly žravosti prichádzajú aj v ťažkých životných situáciách. Napätie z práce, vzťahov či finančné problémy vytvárajú pre ľudskú psychiku i telo obrovský stres, ktorý zvykneme ľudovo povedané zajedať vyššími dávkami jedla. Telo produkuje v stresových situáciách nadmerné množstvo hormónu kortizolu a ghrelínu, ktoré signalizujú mozgu, že máme hlad. Spomínané hormóny to však robia aj vtedy, ak máme objektívne plný žalúdok. Podľa Susan Albers ľudia, ktorí sú v strese majú tendenciu rýchlejšie siahať po sacharidových jedlách, napríklad sladkostiach či čokoládach. Výborným tipom na potlačenie hladu zo stresu sú relaxačné techniky. Najjednoduchšou z nich je technika hlbokého dýchania, pri ktorej dochádza k postupnému uvoľňovaniu napätia.

Dve stránky jednej mince

Dva hormóny, ktoré bojujú proti sebe. Hormón ghrelín sa niekedy nazýva aj hormónom hladu, zatiaľ čo jeho „súrodenec“, hormón leptín zodpovedá za pocity plnosti. V čase, keď je naše telo nielen psychicky, ale aj fyzicky vyčerpané, začne vylučovať do organizmu viacej hormónu ghrelínu. Táto reakcia sa ihneď premietne do znižovania hladín leptínu. Hlad tak nastúpi aj, keď sme vyčerpaní. S týmto javom je spojený aj vplyv spánku na nekontrolovateľné jedenie. Poruchy spánku často zapríčiňujú produkciu nežiaducich hormónov, čo sa môže premietnuť do návalov žravosti.

Videá o jedle? Radšej nie

Stavy spojené s hladom vyvoláva aj „sebatrýznenie“ sledovaním videí z prípravy chutných jedál. Odborníci na výživu sa zhodujú, že čím viac počas dňa sledujeme spomínané recepty, tým viac sa zvyšuje hlad. Ako vysvetľujú, pri sledovaní videí si predstavuje senzorické vlastnosti jedla ako chuť, vôňu a vzhľad, čo vedie k tvorbe slín i žalúdočnej kyseliny. Podobné negatívne účinky na zvyšovanie pocitu hladu má aj konzumovanie jedla pri inej činnosti. Výskumy ukázali, že ak ženy jedli pri chôdzi cereálnu tyčinku, zjedli v rámci ďalšieho denného jedla päťkrát viac kalórií ako, keď by túto maškrtu jedli v pokoji.

Keď hrozí diabetes

V najhorších prípadoch môže vlčí hlad súvisieť s takzvanou inzulínovou rezistenciou, ktorá často vedie k cukrovke 2. typu. Pri spomínanom stave telesné bunky nereagujú na prítomnosť hormónu inzulínu tak citlivo, ako je to napríklad u zdravých ľudí. Keďže organizmus nereaguje na inzulín, pankreas ho musí vyrobiť o čosi viac, aby bunky vedeli spracovať glukózu na energiu. V takom prípade dochádza k silnému hladu, pričom podozrenie na inzulínovú rezistenciu je potrebné konzultovať s lekárom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životný štýl #stres #zdravé jedlo #hladovanie #psychika #prejedanie sa #chuť do jedla

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...