Čo sa stane s vašim telom ak skoncujete s kávou?

Káva je zdravá, chutná, energetizujúca. Ale všetkého veľa škodí a telo sa vám za kávový detox odvďačí. Kávu nemusíte prestať piť nastálo. No ak si dáte pár dní bez nej, možno zistíte, že ju k životu potrebovať ani nebudete. Organizmus mnohých ľudí totiž funguje lepšie bez nej.

26.09.2020 13:00
káva Foto:
Množstvo ľudí si myslí, že káva im uberá na bielej farbe zubov.
debata (6)

Budete pokojnejšia

Kofeín je stimulant, ktorý sa prostredníctvom kávy dostane v nárazovej vlne do tela. Nie je brzdený inými látkami, ako je to napríklad pri niektorých čajoch. To spôsobuje nielen nabudenie, ale u mnohých ľudí aj nepokoj. Čím častejšie kávu pijete, tým býva nepokoj väčší. Sonya Angelone z Akadémie výživy v USA, uviedla, že tento efekt sa deje preto, že kofeín aktivuje vylučovanie adrenalínu a stresových hormónov. Preto ak sa kávy na pár dní vzdáte, môžete pociťovať nevídaný pokoj na duši.

Zdravšie zuby

Množstvo ľudí si myslí, že káva im uberá na bielej farbe zubov. Je to však len čiastočná pravda. Samotná čierna tekutina vám zuby nepoškodí ani nezafarbí. Problém kávy však je, že má vysokú kyslosť, ktorá poškodzuje sklovinu a jej pevnú štruktúru. Výsledkom toho je , že farbivo z kávy, ale aj z iných jedál a nápojov omnoho ľahšie prenikne do zuba a zmení jeho sviežu farbu. Bez kávy tak bude váš úsmev žiarivejší. V tomto prípade však treba držať nielen detox, ale kávový pôst.

Môžete lepšie spávať

Niekto si dá kávu o štvrtej poobede a zaspí večer ako dudok. Sú však osoby, ktoré si dajú kávu aj pred obedom a celú noc sa budú prehadzovať na posteli. Ak vysadíte zo života kávu, budete spávať kvalitnejšie. Dôvodom je, že kofeín telu energiu nedodáva, len obsadí receptory únavy. No a nie každý organizmus dokáže kofeín odbúrať tak rýchlo a účinne, aby sa dostavil pokojný spánok. Ak sa vám nedarí v rýchlom zaspávaní, skúste to cez deň bez kávy.

Lepšie trávenie

Keďže je káva svojim charakterom kyslá, najmä na prázdny žalúdok vie spôsobiť silné podráždenie. Ak je toto váš prípad, vysaďte rannú kávu, nahraďte ju čajom a uvidíte, že trávenie sa vám po týždni môže úplne skonsolidovať. Prípadne ju skúste piť až po jedle. Malá zmena dokáže s trávením spraviť veľké pokroky k lepšiemu.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #zuby #trávenie #kofeín #spánok #káva

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...