Chlieb ako prvá obeť diétneho jedálnička? Nevzdávajte sa ho, tvrdí odborník

Chlieb či pečivo - zvyčajne sú prvé, ktoré padnú za obeť v jedálničku pod pravidlami diéty a s cieľom schudnúť. Britský Daily Mail však cituje profesionála, ktorý tvrdí, že chlieb ani zďaleka nie je problém našej línie.

07.07.2020 10:00
bezlepkový chlieb, celiakia Foto:
Plátok chleba nie je nebezpečný pre vašu diétu, ale to, čo si naň naložíte, zohráva rolu v prijatých kalóriách.
debata (2)

Osobný tréner a fitness expert Graeme Tomlinson, ktorý je známy aj z portálu The Fitness Chef, pre britský portál uviedol, že najväčším problémom nie je chlieb samotný, ale to, čo si dáme naň. „Keď sa niekto snaží schudnúť, predpokladá, že prvá vec, ktorú musí z jedálnička vylúčiť, je práve chlieb,“ uviedol Tomlinson. „Ale sú to práve prídavné suroviny a ingrediencie, ktoré chlebu pridávajú kalórie,“ pokračoval.

Problémom je, že pečivo málokto konzumuje samotné. Krajec chleba, prípadne toast či napríklad žemľa sa zvyčajne objavuje na stole s rôznymi pomazánkami, maslom, džemom, či napríklad šunkou, zeleninou alebo syrom. V závislosti od jednotlivých potravín sa tak môže kalorická hodnota „chleba“ hýbať od 120 až po 500 kalórií.

Napríklad, ak si urobíte krajec chleba s chrumkavou slaninou a polovicou avokáda, prijmete viac ako 500 kalórií. Samotný krajec pritom má len 95 kalórií.

Aj obyčajné maslo, ktoré natriete na chlieb v tenkej vrstve, však dokáže poriadne navýšiť kalorickú hodnotu. Podľa Tomlinsona o celých sto kalórií. Ak teda zjete na raňajky napríklad tri krajce s maslom, už ste preskočili hodnotovo aj spomenutý plátok chleba s avokádom a slaninou.

Záverom však fitness guru vyhlásil, že chleba by sme sa určite nemali zbavovať ani počas „diétovania“. Pretože je aj zdrojom energie. Ak konzumujeme celozrnný, pre telo je to ešte lepšie, či už kvôli energii samotnej, alebo kvôli vláknine. Určite však treba dbať na to, čím si chlieb natrieme, respektíve, čo si naň naložíme.

V rámci tipov mnohí odborníci odporúčajú napríklad začať s tým, že niečo v rámci nášho obľúbeného raňajkového alebo desiatového chlebíka vylúčime.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chlieb #dieťa #chudnutie #príloha

+ Nie je každý deň dobrým dňom, snažte sa ho sami čo najviac vylepšiť.
Pri najlepšom myslení sa nenechajte...

+ Nezabúdajte na pitný režim, nezanedbávajte ho v žiadnom období.
Ak budete zanedbávať prácu, vaše peniaze nebudú...