Pravda či mýtus? Sú rúška po trojdňovej prestávke sterilné?

Existujú mylné predstavy a mýty o správnom používaní rúšok. Postačí, ak sa rúška tri dni nedotknem, aby bolo znova sterilné?

03.06.2020 12:00
žena, rúško, rozmýšľanie Foto:
Možnou alternatívou je rúško vyžehliť alebo ho vyvariť v hrnci s vodou.
debata

Znie to dobre. Namiesto toho, aby sme neustále kupovali nové jednorazové rúška alebo prali textilné, jednoducho ich niekoľko dní necháme „odležať“ a môžeme bez obáv znova použiť. Najprv je potrebné objasniť otázku, ako dlho vírusy prežijú na rúšku. Údajne sú veľmi citlivé na vplyvy prostredia. Za laboratórnych podmienok môžu prežiť na hladkých povrchoch hodiny alebo dokonca aj niekoľko dní.

Možné, ale odporné

Z tohto hľadiska je teoreticky možné, že (korona)vírusy na textilných rúškach odumrú po niekoľkých dňoch, aj keď ich nedáme do pračky. Covid-19 však nie je jediným dôvodom, prečo by sme mali rúško prať. Ak cestujete v metre a beháte po obchodoch, všetky druhy nečistôt sa zhromaždia na rúšku. A keďže ho nosíte na svojej tvári, pravdepodobne to nie je dobrý nápad, aby ste sa vyhýbali praniu.

Rúra a mikrovlnka

Druhý mýtus, ktorý koluje po internete, je myšlienka, že rúška môžu byť sterilizované v rúre alebo mikrovlnke. Základný predpoklad je založený na skutočnosti, že vírus netoleruje nadmerné teplo. Teoreticky je to možné, ako potvrdili odborníci, ale neodporúča sa to. Dôvodom je, že táto metóda by mohla poškodiť jednotlivé komponenty rúška a ochranný účinok by sa stratil. Pri sterilizácii v mikrovlnke by ste si tiež mali uvedomiť, že sa to odporúča iba pri rúškach bez drôtikov, pretože kovové časti v mikrovlnke môžu spôsobiť iskry.

Perte, žehlite, varte

Napriek všetkým metódam a nápadom, ktoré tu cirkulujú, ostáva klasické pranie pri vysokej teplote najspoľahlivejším spôsobom, ako rúško vyčistiť. Platí, že rúško by sa malo prať pri teplote najmenej 60 stupňov, ešte lepšie 90. Možnou alternatívou je rúško vyžehliť alebo ho vyvariť v hrnci s vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práčka #baktérie #Covid-19

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...