Odborníčka radí: Takto sa chudne s esenciálnymi olejmi

Oleje zo škorice, grepu i citrónu si dokážu poradiť s nadbytočnými kilogramami tuku. O použití esenciálnych olejov na povzbudenie hormónov, pri chudnutí, ale aj pri ochrane pokožky prezradila viac v rozhovore pre Pravdu Barbora Beňová zo spoločnosti Plant Therapy.

29.05.2020 15:00
esenciálne oleje, bylinky, Foto:
Esenciálne oleje dokážu pomáhať pri chudnutí.
debata

Ktoré hormóny dominujú v ženskom organizme a ako vo všeobecnosti pôsobia?

Hormóny sú veľmi dôležitá súčasť ženského organizmu. Fungujú ako chemický poslovia a zabezpečujú správne fungovanie zložitých procesov, ktoré v tele prebiehajú. Akákoľvek nerovnováha môže spôsobiť menšie či väčšie zmeny. Hormóny ako estrogén, progesterón a testosterón sa vyskytujú prirodzene v každom ženskom tele. Tieto hormóny neustále kolíšu hlavne počas dôležitých životných období ako sú puberta a tehotenstvo.

Ako súvisia s aromaterapiou?

Aromaterapia hovorí o tom, že niektoré rastliny obsahujú komponenty, ktoré sú podobné ako štruktúra hormónov a môžu tak ovplyvňovať prirodzenú činnosť žliaz a tvorbu hormónov. Ak chceme naplno využiť pozitívne účinky rastliny, je ideálne vybrať si vysoko koncentrovanú, a to napríklad vo forme esenciálneho oleja.

Ako hormóny ovplyvňujú zdravie ženy, kvalitu jej pokožky, vlasov, nechtov?

Hladina hormónov u ženy sa mení nielen s pribúdajúcim vekom, ale aj počas mesačného cyklu. Stres má tiež zásadný vplyv na vylučovanie hormónov a zdravie ženy. Typickým príkladom je vypadávanie a rednutie vlasov pod náporom dlhodobého stresu. Preto je dôležité nájsť si čas pre seba, na premýšľanie a celkovú relaxáciu.

Pozrime sa na niektoré hormóny konkrétne.

Estrogén je hormón, ktorý sa u ženy začína tvoriť, keď dosiahne pubertu a má silný vplyv na pleť. Tento hormón pleť vyhladí, zabezpečuje pevnosť a pružnosť, ale aj pomáha pri hojení. Práve tento hormón je veľmi dôležitý pre krásnu a zdravú pleť. Naopak, testosterón spôsobuje mastnejšiu pleť, väčšie póry a zvýšený výskyt ochlpenia. Progesterón zase ovplyvňuje celkovú obranyschopnosť, spánok a regeneráciu pokožky.

Ktoré esenciálne oleje sa najviac oceňujú pri starostlivosti o problematickú ženskú pleť?

Pokiaľ ide o vyslovene problematickú pleť spomenula by som tri esenciálne oleje, ktoré sú na to najlepšie – čajovník, levanduľa a pačuli. Tieto esenciálne oleje dokážu podporiť hojenie, zjemniť pleť a pomôcť spomaliť začínajúci lokálny zápal v podobe vyrážok a akné. Pri ich aplikácií na pleť je potrebné dodržiavať riedenie. Ideálne riedenie na pleť je 2% pomer. Takýto pomer sa dá dosiahnuť ak na jednu lyžičku krému dáme tri kvapky esenciálneho oleja. Je to množstvo aké sa zmestí do stredu dlane. Ako podklad použijeme krém alebo olej z kokosu a jojoby. Takto sa zvyšuje sa vstrebávanie esenciálneho oleja a pleť dokáže jeho zložky efektívnejšie využiť.

Je možné pri starostlivosti o pleť kombinovať esenciálne oleje?

Áno, môžete ich aj kombinovať. Napríklad, ak máte problém s aknóznou pleťou, ktoré sa vám ťažko hojí použite štyri kvapky pačuli, dve kvapky čajovníka na dve lyžice mandľového základného oleja. Aplikujte večer pred spaním v tenkej vrstve na pleť, vynechajte okolie očí. Rovnako efektívny trik spočíva v aplikácií čajovníkového esenciálneho oleja na vyrážku hneď ako cítite, že začína rásť. Môžete aj dva až trikrát denne na zmiernenie priebehu zápalu. Levanduľovým esenciálnym olejom sa nedá nikdy nič pokaziť. Má široké použitie. Podporuje hojenie a regeneráciu, upokojuje a dá sa použiť aj na podráždenie od slnka. Ak máte problematickú pleť a cítite, že potrebuje podporiť pleť, určite zvážte použitie levandule.

Zrejme inú starostlivosť si vyžaduje pokožka žien v zrelom veku.

S pribúdajúcim vekom sa mení naša pokožka aj vlasy. Mladá pokožka má úplne iné nároky a potreby. Estrogén a testosterón sú hormóny, ktorých hladina sa v období puberty zvyšuje. Keď však žena prichádza k tridsiatke, rastové procesy sa zastavujú a miera estrogénu klesne. Tam už potom začínajú byť viditeľné prvé mikrovrásky. Množstvo žien začína práve po tridsiatke venovať svojej pleti zvýšenú pozornosť.

Ktoré esenciálne oleje sa používajú pri starostlivosti o zrelú pokožku?

Patrí sem kadidlo, ruža a Ylang Ylang. Ak ste ešte nepočuli o Ylang Ylang, je to kvet pestovaný vo Francúzku a esenciálny olej sa z neho získava parnou destiláciou. Môžete ho použiť na zápaly a rôzne kožné ochorenia. Kadidlový olej má rozsiahle účinky a použitie na pleť a v kozmetickom priemysle. Pomáha na vyhladenie pokožky a zjemnenie drobných vrások a rán. Tiež pomáha zmierniť opuch a modriny, ktoré nie sú najmä na pokožke tváre pre ženu príjemné. Aj esenciálny olej z ruže je na zrelú pleť ideálny. Obsahuje vysoké množstvo polyfenolov, ktoré majú schopnosť ochraňovať bunky a majú antioxidačné vlastnosti. Je veľmi účinný pri zápalových ochoreniach pokožky a má hydratačný a regeneračný účinok.

Pridaním esenciálnych olejov do krému tak môžeme ušetriť peniaze na ďalšie kozmetické prípravky?

Jednoduchým pridaním do krému, ktorý denne žena používa, sa môže zvýšiť účinnosť bežného krému bez vysokej investície do ďalších drahých produktov. Vďaka vysokej koncentrácií zložiek rastliny v esenciálnom oleji je už použitie malého množstva efektívne. Pri výbere esenciálneho oleja však treba veľmi precízne používať len značky a výrobcov, u ktorých ste si istí kvalitou a 100% čistotou esenciálneho oleja.

Zastavme sa na chvíľu ešte pri problémoch ako sú mastná a suchá pleť?

Ak žena trpí suchou pleťou ideálna je na to kombinácia avokádového alebo mandľového základného oleja s bergamotovým esenciálnym olejom. Ideálne na jednu lyžicu základného oleja použijeme tri kvapky esenciálneho oleja a jemne natrieme na problematické oblasti. Alternatívou je aj levanduľový esenciálny olej. Ak však naopak potrebujeme riešiť mastnú pleť, môžeme použiť čajovníkový esenciálny olej, ktorý pomáha udržiavať čisté póry a predchádza vyrážkam a nadmernému masteniu.

Ako sa aplikujú?

Aplikácia je jednoduchá, len je potrebné dodržiavať riedenie. Nie je nutné to zložito miešať, môžete si kvapnúť olej aj do dlane alebo do malej nádobky, ak chcete kombinovať viacero esenciálnych olejov. Môžete esenciálny olej kombinovať aj s bežným krémom, ktorý používate alebo môžete využiť kokosový olej.

Veľmi zaujímavou témou pre ženy je používanie esenciálnych olejov pri znižovaní hmotnosti? Dokážu skutočne pomáhať esenciálne oleje pri chudnutí?

Áno, znie to zaujímavo, ale esenciálne oleje naozaj dokážu pomáhať pri chudnutí. Sú v podstate dva spôsoby ako sa dajú využiť pri znižovaní hmotnosti. Prvým je podpora trávenia a druhým potlačenie chuti do jedla. Niekedy môže byť príčina priberania aj v zlom trávení. Mnoho druhov jedál, ktoré bežne konzumujeme zaťažujú trávenie. Typické esenciálne oleje, ktoré sa používajú na podporu trávenia sú škorica, fenikel, zázvor a mäta. V druhom prípade ide o potlačenie chuti do jedla. Esenciálne oleje a ich aróma – vôňa má priamy vplyv na centrá mozgu. A práve toto sa dá využiť pri oklamaní hlavy, aby sme nepodliehali chutiam. Ak sme hladní, môže sa stať niekedy, že zjeme viac ako je nutné. Alebo podľahneme chutiam na sladké. Je to jednoduchý trik, ktorý môže priniesť prekvapivé výsledky.

Aké esenciálne oleje sa najviac využívajú pri chudnutí žien, teda konkrétne oleje a ich pôsobenie.

Existujú dva typické esenciálne oleje, ktoré sa používajú na potlačenie chuti do jedla. Je to esenciálny olej grep, citrón a copaiba. Tieto esenciálne oleje pôsobia priamo na centrum mozgu a potláčajú chuť maškrtiť a vyjedať. Esenciálne oleje je možné pre podporu tohto účinku aj kombinovať. Dobrý tip je pridať do difúzera kombináciu týchto dvoch olejov a to v pomere štyri kvapky copaiba a dve kvapky grepu na 100 ml vody. Naopak existujú aj esenciálne oleje, ktoré podporujú chuť do jedla. Bergamot a mandarínka patria medzi najefektívnejšie na zvýšenie apetítu.

Aké oleje nám pomôžu so zlým trávením?

Ak je problémom priberania zlé trávenie, dá sa použiť esenciálny olej škorica, fenikel, zázvor alebo mäta. Škorica je veľmi silná a aromatická, preto ju používajte opatrne. Zohrieva, aktivuje a stimuluje tráviaci systém. Pomôže aj pri problémoch s nafukovaním alebo zvracaním. Na rozdiel od škorice je mäta esenciálny olej s chladivým účinkom a efektívne pôsobí ako tonikum tráviaceho systému a pomáha aj s bolesťou brucha. Tejto téme sa tiež viac venujeme na našej web stránke www.happyplant.sk. Zázvor pomáha prehriať, prekrviť a veľmi efektívne stimuluje trávenie. Všetky tieto esenciálne oleje je možné použiť na uvoľňujúcu masáž v oblasti brucha. Kombinujte esenciálny olej s kokosovým olejom a rieďte na 3% pomer, t. j. jedna lyžica kokosového oleja a päť kvapiek esenciálneho oleja. Aplikujte jednoduchou masážou v smere hodinových ručičiek v oblasti pod pupkom pre stimuláciu trávenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #trávenie #hormóny #pokožka #aromaterapia #Barbora Beňová #esenciálne oleje

+ Hydratujte svoje telo, momentálne to potrebuje stále viac a viac.
Nechváľte sa, mohlo by vám to skôr ublížiť ako...

+ Dajte prednosť varenej strave, na rýchle občerstvenie zabudnite.
Nemusíte byť dobrý vo všetkom, každý je dobrý v...