Ako zastaviť priberanie zo stresu?

Napätie, nervozita a rýchly posun smerom k chladničke. Vedci varujú, že vďaka stresu konzumujeme viac jedla a prijímame viacej kalórií. Ponúkame tipy ako sa v čase silného psychického tlaku zbaviť nutkania na jedlo.

23.02.2020 17:00
stres, tlak, únava Foto:
Zmena hmotnosti je často následkom hormonálnych výkyvov vyvolaných stresom.
debata

Keď rastie chuť

Stres je biologická odpoveď organizmu na ťažké životné okolnosti. Človek v takýchto chvíľach zvykne reagovať dvomi spôsobmi, a to útokom alebo útekom. Pri útoku sa zmobilizuje a snaží sa vyriešiť konfliktnú situáciu, pričom útekom sa snaží ťažkosti iba oddialiť. V podstate však existujú ešte ďalšie dva spôsoby reakcie na neúmerný stres. Poznáme to aj z našich životov. Niektorí z nás totiž v strese jedlo odmietajú, ale väčšina po jedle siaha aj vtedy, keď nepociťuje subjektívne žiaden hlad. Takzvané „zajedenie nervov“ sa vysvetľuje aj pojmom zvaným emocionálne stravovanie, čo znamená, že stres sa snažíme uvoľniť jedením väčších dávok potravín. Pod ruku nám zvyčajne prichádzajú kalorické potraviny plné cukru, tukov a soli, a to najmä vysmážané jedlá, rýchle občerstvenie, hranolky, zemiakové lupienky a sladkosti.

Hlboké dýchanie zaberie

Emocionálne stravovanie môže byť vyvolané akýmkoľvek silným podnetom ako napríklad hnevom, depresiou, úzkosťou, ale aj vzrušením. Hoci sa môže zdať, že jedlo pomáha znižovať stres, opak je pravdou. Nadmerná konzumácia sladkých a slaných potravín má skôr opačný efekt. Zvyšuje hladinu cukru, mení krvný tlak, vedie k usadzovaniu cholesterolu v krvných cievach a končí často nadváhou či obezitou. Jedným zo základných trikov ako zatočiť so stresom a nepribrať ani gram navyše, je naučiť sa v ťažkých chvíľach zhlboka dýchať. Pomalé a hlboké dýchanie odosiela mozgu informáciu, ktorá spomalí tep, uvoľní napätie a doslova zníži potrebu siahať po zbytočných kalóriách. Hlboké a pomalé dýchanie by malo trvať v rozmedzí piatich až desiatich minút, pričom podľa odborníkov sú výsledky v podobe požadovanej úľavy zaručené.

Priateľ na telefóne?

Napäté chvíle a nutkanie na jedlo pomôže vyriešiť aj priateľ na telefóne. Volanie blízkemu človeku redukuje úroveň stresu približne o polovicu. Vyrozprávanie sa rodičom, priateľovi alebo kamarátom zmierňuje napätie a znižuje potrebu otvárať chladničku. Ďalším skvelým trikom je odpájanie sa od rušivých momentov. Dokážeme to najmä pomocou hudby, pričom nie je podstatné či ide o rýchlu alebo pomalú melódiu. Dôležité je, aby patrila do repertoáru našich obľúbených piesní. V prípade, že sa momentálne nenachádzame v kancelárii a máme o čosi viac súkromia, je vhodné k muzike pripojiť aj tanec, ktorý rozprúdi krv, uvoľní napätie a odvedie pozornosť od negatívnych myšlienok.

Pomôžu éterické oleje?

Stres nás často sprevádza aj vtedy, keď už sme doma z práce. Pokiaľ si pracovné problémy ťaháme, hoci aj nechcene so sebou, môžeme si byť istí, že sa pretavia do ťažkostí so spánkom. Keďže sa stres kumuluje najmä v oblasti krčnej chrbtice, pomôcť môže krátka a efektívna masáž. Použiť sa pri nej môžu aj éterické vonné oleje, ktoré pomáhajú uvoľňovať organizmus, napríklad levanduľová, rozmarínová alebo vanilková esencia.

Písanie denníka nás zbaví stresu

Potlačiť stres pomôže aj kúsok papiera a pero. Nepríjemné myšlienky, zážitky z práce a konflikty, ktoré v nás vyvolávajú tenziu je vhodné zapísať do denníka, ktorý môžeme mať napríklad aj v mobilnom telefóne. Podľa vedcov sa stres uvoľňuje už len samotným zapisovaním poznámok. Zároveň sa pri tejto aktivite dokážeme pozerať na naše problémy z nadhľadu. Po dopísaní denník zavrieme, čím v podstate uzatvoríme aj problémy z daného dňa a môžeme si v pokoji vychutnať jeho zvyšok. Túžbu po jedle v návale stresu vraj dokážu zastaviť aj vtipné videá, ktoré rozptýlia myšlienky a rozveselia dušu.

Prečo priberáme?

Zmena hmotnosti je často následkom hormonálnych výkyvov vyvolaných stresom. Telo reaguje na tento proces zmenami metabolizmu, inzulínu a ukladaním tuku. Príčinou je najmä hormón kortizol, ktorý sa uvoľňuje v stresových situáciách. V ľudskom tele sa okrem kortizolu uvoľní aj hormón adrenalín, ktorý krátkodobo potláča chuť do jedla. Po opadnutí účinkov adrenalínu dochádza k silnej túžbe po jedle. Vysoké hladiny kortizolu v organizme zároveň negatívne vplývajú na trávenie, imunitu a sexuálne zdravie. Vplyvom tejto látky sa u nás zvyšuje chuť na slané, mastné a sladké jedlá.

Zo stresu až 5 kíl navyše

Podľa štúdie, ktorá sa uskutočnila v americkom meste Ohio vedci zistili, že stres súvisí s priberaním na hmotnosti. Vedci merali rýchlosť metabolizmu u vystresovaných respondentiek a u žien, ktoré ho nepociťovali. Výsledky boli prekvapujúce. Dámy, ktoré boli v strese spálili v priebehu 24 hodín o sto kalórií menej, než ženy bez stresu. Ročne tak došlo k nárastu hmotnosti v dôsledku stresu až o päť kilogramov. Vystresované ženy mali tiež vyššiu hladinu inzulínu v krvi, čo viedlo k ukladaniu tukov v podkožnom tkanive.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #chudnutie #rozhovor #tanec #stres #priberanie #masáž #kortizol #hlboké dýchanie #emocionálne jedenie

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Jedzte to po čom sa cítite vo vlastnom tele dobre.
Nebojte sa toho, že by ste niečo pokazili, ak tak urobíte aj...